«Το ταχύπλοο πέρασε πάνω από το αλιευτικό»

«Το ταχύπλοο πέρασε πάνω από το αλιευτικό»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από ερωτήματα, που φέρνουν πάλι στο προσκήνιο τη μάστιγα θλιβερών συμβάντων στις ελληνικές θάλασσες τους θερινούς μήνες, παρέμεναν αναπάντητα αναφορικά με τη νέα θαλάσσια τραγωδία που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής, ώρα εννέα, στο Πόρτο Χέλι με απολογισμό δύο άνδρες νεκρούς ενώ μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και παραθεριστών ταχύπλοο σκάφος-«φουσκωτό» δώδεκα μέτρων με δύο πανίσχυρες μηχανές- στο οποίο επέβαιναν έντεκα Γάλλοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κινούμενο με ταχύτητα, εμβόλισε μικρή ψαρόβαρκα στην οποία επέβαιναν τρεις Ελληνες, δύο άνδρες και μια γυναίκα που διέμεναν στο Κρανίδι· αδέλφια μεταξύ τους… Το μικρό σκάφος κυριολεκτικά κόπηκε στη μέση και βυθίστηκε στη στιγμή. ∆ύο άνδρες ο ένας 60 ετών, ο άλλος 70 ετών ανασύρθηκαν νεκροί o θάνατός τους ήταν ακαριαίος από τη σύγκρουση εκτίμησαν οι λιμενικοί- ενώ η 60χρονη-δίδυμη αδελφή του ενός- λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της διακομίστηκε από το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Από τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο ουδείς έπαθε το παραμικρό. Οι ίδιοι διέμεναν σε πολυτελή κατοικία στο Πόρτο Χέλι όπου παραθέριζαν και το μοιραίο βράδυ επέστρεφαν από τις Σπέτσες όπου είχαν πάει για να γευματίσουν.

Οι Γάλλοι υπήκοοι στο πλαίσιο της προανάκρισης, κρατούνταν από το βράδυ της Παρασκευής στο λιμεναρχείο στο Πόρτο Χέλι πλην ενός. Ο εντέκατος της παρέας και φερόμενος ως χειριστής του υπό βρετανική σημαία ταχύπλοου, κατά δήλωση των υπολοίπων εξαφανίστηκε μόλις βρέθηκε στη στεριά με εκπροσώπους των αρχών να δηλώνουν ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψή του. Ωστόσο δεν απαιτήθηκε περαιτέρω κινητοποίηση καθώς χθες στις 10 π.μ. εμφανίστηκε ο ίδιος συνοδευόμενος από δικηγόρο στο Λιμενικό. O 44χρονος Γάλλος είναι ευρύτερα γνωστός στην περιοχή, δραστηριοποιείται ως κτηματομεσίτης, το ταχύπλοο είναι ιδιοκτησίας του και ο ίδιος έχει άδεια πλοήγησης. Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό το συμβάν έσπευσαν στο σημείο τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, δύο θαλάσσια ταξί ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών και κατοίκων. Επιπρόσθετα εστάλησαν και άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ερευνώντας για τυχόν αγνοούμενους και ήταν αυτοί που εντόπισαν τη μικρή ψαρόβαρκα «κομματιασμένη» στο βυθό σε βάθος 40 μέτρων. Μάλιστα με τη βοήθεια σόναρ «χτένιζαν» τη θαλάσσια περιοχή εως χθες το απόγευμα. 

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, στο Πόρτο Χέλι και στο πλαίσιο των ερευνών ώστε να φωτιστούν σκοτεινά σημεία της τραγωδίας, μετέβησαν ο Α' Υπαρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ο Περιφερειακός ∆ιοικητής της 5ης Περιφερειακής ∆ιοίκησης Σπυρίδων Κοντομάρης, καθώς και ο Διευθυντής και δύο στελέχη της Ελληνικής Υπηρεσίας ∆ιερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥ∆ΝΑ). Στο επίκεντρο βρισκόταν το ερώτημα «πώς ο χειριστής του ταχύπλοου δεν είδε το βαρκάκι» και η ταχύτητα με την οποία κινείτο το «φουσκωτό», μόλις 350 μέτρα από την ακτή. Λεπτομέρεια: Ο εμβολισμός συνέβη όταν οι δύο άτυχοι άνδρες «σήκωναν δίχτυα». Χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη: «Το ταχύπλοο πέρασε πάνω από το αλιευτικό» Πάντως το αλκοτέστ στο οποίο υποβλήθηκαν οι ενήλικες Γάλλοι αμέσως μετά το συμβάν ήταν αρνητικό.

Το 2016 στην Αίγινα

Η τραγωδία στο Πόρτο Χέλι έφερε στη μνήμη ένα επίσης τραγικό συμβάν, κατακαλόκαιρο του 2016 στην Αίγινα. Ηταν μεσημέρι της 16ης Αυγούστου όταν ταχύπλοο εμβόλισε τουριστικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Πέρδικας στην Αίγινα. Τέσσερις νεκροί και δεκαεπτά τραυματίες ήταν ο απολογισμός μιας «παράλογης συμφοράς, αδικαιολόγητης απολύτως αναιτιολόγητης», όπως είχε χαρακτηρισθεί τότε από επίσημα χείλη, ανοίγοντας άλλη μια φορά το κεφάλαιο ασφαλούς χρήσης πλωτών μέσων και του τρόπου χορήγησης αδειών χειρισμού σκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή