Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/08/19)

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα στην παραλία και μετά έρχονται τα δύσκολα

Διακοπές θα κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης –Δεκαπενταύγουστο, μια ανάσα επιβάλλεται, μετά τις υπερωρίες του προηγούμενου μήνα–, αλλά η δουλειά που θα ακολουθήσει θα είναι υπερεντατική. Θυμίζουμε ότι από το τέλος Αυγούστου και ώς το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και αναπτυξιακές δράσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, το αίτημα για την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, η πλήρης άρση των capital controls και η υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την επένδυση του Ελληνικού. Την ίδια περίοδο θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα συνεδριάσουν Euroworking Group και Eurogroup και θα έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συντάξουν την τέταρτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Και για να είναι αυτή θετική, πρέπει να έχει προετοιμαστεί η κυβέρνηση, προωθώντας την επίλυση των εκκρεμοτήτων που άφησε η προηγούμενη. Δεν το λες και ελαφρύ πρόγραμμα αυτό για ένα μήνα. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, εξάλλου, αναφέρουν ότι και οι θεσμοί θα πιάσουν δουλειά από τις 26 Αυγούστου, μία εβδομάδα μετά την κυβέρνηση. Πάντως, θα αφήσουν «χώρο» στους κυβερνώντες, τουλάχιστον ώς τη ΔΕΘ. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα.

Σε αλλαγή των γενικών διευθυντών των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του υπερταμείου, βασικού μετόχου της εταιρείας. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές μέσω του μετρό. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αραίωση των δρομολογίων δεν οφείλεται μόνο στον παροπλισμό πολλών συρμών ελλείψει κατάλληλης τεχνικής υποστήριξης ή ανταλλακτικών, αλλά και στο γεγονός ότι απουσιάζει το 70% των μηχανοδηγών των τρένων λόγω θερινής άδειας. «Δείξτε μου μια ιδιωτική εταιρεία στην οποία απουσιάζει το 70% του βασικού της προσωπικού για τη λειτουργία της», σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που δεν απέδωσε σκοπιμότητα στις απουσίες αυτές, αλλά ανέφερε ως αιτία τη χαλαρότητα που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες στις ΣΤΑΣΥ, λόγω των επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και της διαφαινόμενης αλλαγής κυβέρνησης.

Πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, κατά την οποία πολλοί θα κάνουν ακόμη διακοπές, θα δοθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα Σεπτεμβρίου. Η αρχή θα γίνει στις 26 Αυγούστου με την καταβολή του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Οσο για τις συντάξεις, ο ΟΑΕΕ θα τις καταβάλει την Τρίτη 27 Αυγούστου,  όπως και ο ΟΓΑ.

Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου, μαζί με το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και το ΚΕΑΝ. Οι επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα καταβληθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019. Οσον αφορά το επίδομα παιδιού, η 4η δόση θα δοθεί μεταξύ 25 και 26 Σεπτεμβρίου.

Ο «γρίφος» του υπ. Υποδομών

Το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση νομικών ζητημάτων που έχουν προκύψει σε σωρεία διαγωνισμών δημοσίων έργων, θα κληθεί να επιλύσει τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες η ηγεσία του υπ. Υποδομών. Πρόκειται για άλλο ένα πρόβλημα που έχει «κληρονομήσει» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο λόγος αφορά τις εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία διευθέτησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφορικά με την υπόθεση του «καρτέλ» στην αγορά των κατασκευών, οι οποίες είναι «εκτεθειμένες» σε προσφυγές από μικρότερες εταιρείες, που ζητούν την αποπομπή τους από διαγωνισμούς δημοσίων έργων, καθώς, όπως ισχυρίζονται, δεν έχουν προχωρήσει στα απαιτούμενα μέτρα αυτοκάθαρσης. Η ανάγκη αυτή, των μέτρων αυτοκάθαρσης, προέκυψε λόγω σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ανάλογη υπόθεση, που έκρινε ότι για τρία χρόνια μετά την έκδοση απόφασης από την εκάστοτε Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι εμπλεκόμενες εταιρείες οφείλουν να αποδεικνύουν στις αναθέτουσες αρχές τη φερεγγυότητά τους, κάτι που δεν συνέβαινε σε σειρά διαγωνισμών. Ωστόσο, μεταξύ των εισηγήσεων που έχουν γίνει για το ζήτημα, δεν προβλέπεται ο ακριβέστερος προσδιορισμός των μέτρων αυτοκάθαρσης στην ελληνική νομοθεσία, όπως θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, προτείνεται η νομοθέτηση μιας ρύθμισης που να ορίζει ότι η συμμετοχή μιας εταιρείας στη διαδικασία διευθέτησης ισοδυναμεί με αυτοκάθαρση. Οπως όμως σημειώνουν έμπειροι νομικοί, μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε νέες προσφυγές.

Ο όρος των τραπεζών για δάνειο στην Creta Farms
 

Από δύο εκατομμύρια ευρώ ήταν διατεθειμένες να χορηγήσουν η κάθε μία από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες ως νέα χρηματοδότηση στην Creta Farms, αρκεί οι μέτοχοι να έπρατταν τα δέοντα. Οπως πληροφορείται η στήλη, κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν ανάμεσα στους αδερφούς Δομαζάκη και τους εκπροσώπους των τραπεζών, οι τελευταίοι δεν αρνήθηκαν τη χορήγηση νέου δανείου συνολικά 8 εκατ. ευρώ στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, οι δύο μέτοχοι, που κατέχουν πάνω από το 80% της εταιρείας, να παράσχουν εγγυήσεις και δη να βάλουν ως ενέχυρο τις μετοχές τους. Αυτό δεν συνέβη και η ενεργοποίηση του factoring που έχει γίνει από τις τράπεζες δεν αρκεί, καθώς για να λειτουργήσει το factoring, χρειάζεται να γίνονται και πωλήσεις. Αυτές, όμως, για τον μήνα Αύγουστο υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή