Γιατί δεν μαγειρεύω κινόα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κινόα δεν αγαπηθήκαμε ποτέ. Την έχω μαγειρέψει πολλάκις, ένα πεταχτό, νερόβραστο φιλάκι η γεύση της, κανένας έρωτας, καμία αληθινή συγκίνηση. Τι να λέμε, δεν έχει να δώσει μαγειρικές ευφορικές, σφύζουσες, εκρηκτικές, δεν αφήνει καμία ιδιωματική ακίδα στον ουρανίσκο, να σου μένει κάτι, βρε παιδί μου. Ένα ουδέτερο σφουγγαράκι είναι, που ρουφάει νοστιμιά από αρτύματα, ζουμιά, ζαρζαβατικά, μυριστικά. Μια χαρά είναι τα γεμιστά με κινόα, δεν λέω, με Καρολίνα Σερραία τσουπωτή και μαργαριταρένια όμως είναι καλύτερα.

Δεν αγαπηθήκαμε ποτέ. Πιθανόν γιατί αυτό το δεσποτικό καπέλωμα των ανερμάτιστων, των πυροτεχνηματικών διατροφικών μοδών ποτέ δεν το συμπάθησα. Σαν φωτοβολίδα έσκασε μία ημέρα των ημερών στα πιάτα μας η κινόα και η ωφέλειά της διεδόθη αστραπιαίως. Τη βοηθεία όλων μας. Σώπα! Άλλο ένα σούπερ τρόφιμο, άλλο ένα διατροφικό συγχωροχάρτι που –σώπα!– θα μας ανοίξει τις πύλες του Παραδείσου. Μωρ’ τι μας λέτε; Είναι στ’ αλήθεια ωφέλιμο ένα προϊόν που ταξιδεύει 17.500 χιλιόμετρα για να φτάσει στο πιάτο μας; Αυτό το μακρύ ταξίδι της λερώνει, αφήνει βρομιά στο διάβα της. Θα μου πείτε το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα. Σάμπως φυτρώνουν στην Ελλάδα κακαόδεντρα; Ή μήπως τυροκομούμε στον Μοριά παρμεζάνες και ροκφόρ; Αυτά δεν λερώνουν; Κι αυτά από κάποια μόδα δεν ήρθαν στο κατώφλι μας, από την ακόρεστη, τη φιλόδοξη περιέργεια κάποιου παλατιού για το άγνωστο, για το καινούργιο, από τη νοσταλγική ανάγκη κάποιου κατακτητή να φέρει κάτι από το πατρικό του στο νέο του τσαρδάκι;

Σωστά, σωστά, το ταξίδι των τροφίμων είναι παλιό, παμπάλαιο. Και η έμπνευσή μας ταξιδιάρικη είναι, δεν θέλει δογματικούς περιορισμούς γεωγραφικούς. Πλην όμως υπάρχουν διαφορές. Η ανάγκη για καθαρή, βιώσιμη, τοπικώς ορισμένη διατροφή είναι τώρα περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Κι αν είναι κάτι αλλότριο να βάλουμε στις μαρμίτες μας, ας είναι σούπερ σαγηνευτικά τρόφιμα, με εκμαυλιστικά κάλλη, στα οποία να μην μπορούμε να αντισταθούμε. Σίγουρα πάντως όχι άλλα superfoods, σώνει, basta!

Με την κινόα δεν αγαπηθήκαμε ποτέ. Κι αν τη ρωτήσετε κι εκείνη, τα ίδια θα σας πει. Η θρασυτάτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή