Ανατροπή στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής

Ανατροπή στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι της Αργεντινής απέρριψαν οι ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, δημιουργώντας βάσιμες αμφιβολίες για επανεκλογή του στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο συνασπισμός, που στηρίζει τον Αλμπέρτο Φερνάντες και τη συνυποψήφιά του και πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, ηγείται στις προκριματικές με 47,3% των ψήφων, με καταμετρημένο το 88% των ψηφοδελτίων, ενώ ο πρόεδρος Μάκρι εξασφάλισε μόλις 32%. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, ο Φερνάντες θα έχει ικανό αριθμό ψήφων για να εκλεγεί από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ενας υποψήφιος χρειάζεται 45% των ψήφων (ή 40% και διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο) για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

«Το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών προκάλεσε σοκ και δεν μπορεί να ανατραπεί. Η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε κενό εξουσίας και οι αγορές απειλούνται με πανικό», είπε η αναλυτής Σίλα Βιλκέρ της εταιρείας Trespuntozero. Ο Μάκρι ήλπιζε ότι τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης που είχαν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες θα ήταν αρκετά για να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους να εμπιστευθούν τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική του, παρά τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας και τον πληθωρισμό, που έφθασε στο 55%.

«Αναγνωρίζοντας ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, υποχρεωνόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να συγκεντρώσουμε την αναγκαία στήριξη και να συνεχίσουμε τις αλλαγές. Ουδείς περίμενε τα ποσοστά αυτά, όλοι οι δημοσκόποι απέτυχαν», είπε ο Μάκρι μιλώντας στην τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής. Η δημοτικότητα του προέδρου υπέστη ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των μεγάλων περικοπών κρατικών δαπανών και της αύξησης της φορολογίας, σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ. Η αύξηση της ανεργίας και η εξάπλωση της φτώχειας, όμως, οδήγησαν ποσοστό 35% των Αργεντινών κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από την πλευρά του, ο Φερνάντες έχει δεσμευθεί να καταργήσει τις φαρμακευτικές δαπάνες για τους συνταξιούχους και να αυξήσει τα ημερομίσθια των εργατών. «Είμαι σίγουρος ότι σήμερα οι Αργεντινοί εγκαινιάζουν νέα σελίδα στην ιστορία τους», δήλωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή