Μεγάλη οικολογική και οικονομική πληγή στην Ελαφόνησο

Μεγάλη οικολογική και οικονομική πληγή στην Ελαφόνησο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τιρκουάζ έγινε γκρι στην Ελαφόνησο. Η πυρκαγιά του Σαββατοκύριακου «θάμπωσε» προσωρινά το σμαραγδένιο νησί της Πελοποννήσου, και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά –που από χθες το πρωί βρίσκεται σε ύφεση– έκαψε το 25% του νησιού, με τη συνολική επιφάνεια των αγροτοδασικών εκτάσεων που κάηκαν να ξεπερνά τις 5.000 στρέμματα. Η πληγή είναι οικονομική, καθώς πολλοί ήταν οι επισκέπτες (για 3.000 κάνουν λόγο κάποιοι επιχειρηματίες) που διέκοψαν πρόωρα τις διακοπές τους και εγκατέλειψαν το νησί, αλλά κυρίως οικολογική. Ως γνωστόν, ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελαφονήσου είναι ο φυσικός της πλούτος. Μάλιστα, εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000, εξαιτίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που φιλοξενεί, όπως είναι οι περίφημες αμμοθίνες και ο υγρότοπος της Στρογγυλής, αλλά και της πλούσιας πανίδας.

Πάντως, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, δεν καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια ή ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατοίκων και παραθεριστών. Αντιθέτως, στάχτη έγιναν εκτεταμένες δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, αγροτεμάχια και καλλιέργειες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη χωματερή του νησιού και ενώ αρχικά είχε φανεί ότι αντιμετωπίζεται, το πρωί της Κυριακής, λόγω και των ανέμων 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, αναζωπυρώθηκε και έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε άμεσα, με 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν 2 οχήματα του υπουργείου Εσωτερικών, 4 οχήματα των ΟΤΑ και μία υδροφόρα. Το Σάββατο έγινε προληπτική εκκένωση των περιοχών του Σίμου και του Σαρακήνικου, ενώ την Κυριακή εκκενώθηκαν ξανά οι ίδιες περιοχές, όπως επίσης και ο οικισμός Κάτω Νησί (Παναγιά) στη δυτική πλευρά του νησιού. «Η φυσική παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστα Κυριακόπουλου ήταν απολύτως καθοριστική και τους ευχαριστούμε θερμά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η δήμαρχος Ελαφονήσου Ευσταθία Λιάρου, τονίζοντας παράλληλα προς ενημέρωση των επισκεπτών του νησιού, αλλά και όσων έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους εκεί, πως το σύνολο των υποδομών του είναι πλήρως λειτουργικό. «Η Ελαφόνησος παραμένει ένας απόλυτα ασφαλής τουριστικός προορισμός»,

Πάντως, η μεγάλη καταστροφή του Σαββατοκύριακου επαναφέρει το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών, που ταλανίζει την Πελοπόννησο. Οπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, η Ελαφόνησος των μόλις 700 μόνιμων κατοίκων θα μπορούσε να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων με προγράμματα διαλογής στην πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή