Φθινόπωρο με τον εκλογικό νόμο στο τραπέζι

Φθινόπωρο με τον εκλογικό νόμο στο τραπέζι

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που έχει εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ο τρόπος να μη διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου είναι παγιωμένη η αντίληψη πως κάτι τέτοιο οδηγεί τη χώρα σε ασθενείς κυβερνήσεις και πιθανόν σε περιπέτειες, όπως έχει συμβεί όσες φορές εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν. Για να μπορέσει όμως η Ν.Δ. να «ανατρέψει» την απλή αναλογική ήδη από τις επόμενες εκλογές, χρειάστηκε να δεχθεί ένα «δώρο» από την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συμπεριέλαβε στις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος και εκείνη την παράγραφο που προβλέπει ότι ένας νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 200 ψήφους. Αρα η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54, 1) μπορεί να αλλάξει με πλειοψηφία 180 ψήφων και ο νέος εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί να ισχύσει άμεσα.

Η Ν.Δ. στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσει συμμαχίες σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και αναμένεται να καλέσει ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει τις αλλαγές. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών (ΑΠΕ) Τ. Θεοδωρικάκου, που είπε πως αν ο κ. Τσίπρας θέλει στοιχειωδώς να πείσει πως θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας, τότε θα πρέπει να ξεφύγει από την ιδεοληπτική εμμονή της απλής αναλογικής.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει την αντιπολίτευση ή κομμάτι της να συναινέσει, έχει μια γκάμα επιλογών στη φαρέτρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιλογών είναι το γερμανικό μοντέλο που αποτελεί συνδυασμό εκλογής από μονοεδρικές περιφέρειες και με λίστα από διευρυμένες περιφέρειες. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εξετάσει και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου του 2010 με τότε υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ραγκούση. Εναλλακτικά, εξετάζονται τα σενάρια να μπει πλαφόν 25% ως το κατώτατο όριο που θα πρέπει να πιάνει το πρώτο κόμμα προκειμένου να παίρνει τις επιπλέον έδρες ή το μπόνους να πηγαίνει κλιμακωτά.

Κόκκινη γραμμή

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή διά στόματος Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή του άρθρου 54. «Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο τέως πρωθυπουργός πρόσφατα στη Βουλή, αποκλείοντας κάθε περίπτωση συναίνεσης στην αναθεώρηση του άρθρου 54. Την ίδια ώρα πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλειε ευρύτερη συναίνεση, αρκεί να μην είναι μέσω συνταγματικής αναθεώρησης και ως εκ τούτου από τις επόμενες εκλογές. Οι λόγοι που η Κουμουνδούρου δεν συζητάει κάτι τέτοιο είναι αμιγώς πολιτικοί: τα στελέχη της γνωρίζουν πως μια πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα ισχύσει άμεσα από τις επόμενες εκλογές, «δεν ανακατεύει την τράπουλα», όπως θα ήθελε ο κ. Τσίπρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ν.Δ., με τον αέρα των 9 μονάδων που έχει αποκτήσει από τις πρόσφατες εκλογές, μπορεί παρά την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά να κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Αντίθετα, η απλή αναλογική, ανεξάρτητα ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, αναδεικνύει τον Αλέξη Τσίπρα σε κεντρικό παίκτη. Με περαιτέρω ανάλυση, θα έλεγε κανείς πως ο κ. Τσίπρας με την ενισχυμένη αναλογική παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα, καθώς αν ηττηθεί καθαρά, θα πρόκειται για την τρίτη σερί ήττα του από τη Ν.Δ. Με απλή αναλογική όμως τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο το ΚΙΝΑΛ αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του σκηνικού. Οι 22 βουλευτές του είναι ακριβώς όσοι λείπουν από τη Ν.Δ. για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός 180. Εξ ου και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν «επιθέσεις φιλίας» από πλευράς κυβέρνησης με αποδέκτη τη Χαριλάου Τρικούπη. Η παρασκηνιακή συζήτηση που έγινε για να βρεθεί χρυσή τομή για το άσυλο δείχνει την πρόθεση του Μαξίμου να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΚΙΝΑΛ. Κατά πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις εκπεφρασμένες θέσεις τους που μιλάνε για μπόνους εδρών με αναλογικότητα και πάντως όχι άνω των 35 εδρών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής εξακολουθούν να υπάρχουν αντίρροπες τάσεις. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναινούσε σε μια αλλαγή εκλογικού νόμου με τη Ν.Δ. Ως εκ τούτου τα κλειδιά δεν είναι μόνο στα χέρια της κ. Γεννηματά, αλλά εν δυνάμει σε κάθε έναν βουλευτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή