Η Άνδρος ανοίγει πανιά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες θαλάσσης στη χώρα μας, ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής», διεξάγεται για 52η χρονιά.

Οι πλησίστιοι άνεμοι που πνέουν συνήθως στα τέλη Αυγούστου, οι απαιτητικές ιστιοδρομίες, κάποιες από τις οποίες διαρκούν και όλη τη νύχτα, η ευγενής άμιλλα και η άσβεστη διάθεση για απολαυστικά γεύματα και διασκέδαση μεταξύ φίλων και συναγωνιζομένων είναι χαρακτηριστικά του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής», που επιμένουν σταθερά στον χρόνο. Είναι ένας από τους μακροβιότερους αγώνες ιστιοπλοΐας στη χώρα μας, μια διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, η οποία φέτος θα διεξαχθεί για 52η χρονιά, μεταξύ 29 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, με χρυσό χορηγό την Eurobank Private Bank Luxembourg.

Οι αιτήσεις κλείνουν λίγες ημέρες πριν από τον αγώνα και μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 20 συμμετοχές σκαφών, που θα αγωνιστούν σε τρεις διαφορετικές ιστιοδρομίες: τον Offshore αγώνα από τη Βουλιαγμένη ως την Άνδρo, τις Inshore ιστιοδρομίες Άνδρου/ Eurobank Private Bank Luxembourg και την Παράκτια Διαδρομή. Ειδικά στον αγώνα Βουλιαγμένη-Άνδρος, οι αθλητές έρχονται αντιμέτωποι με δυνατά ρεύματα και ισχυρούς ανέμους, ιδίως στον Κάβο Ντόρο.

Η Άνδρος ανοίγει πανιά-1

Πολλοί επώνυμοι έχουν πάρει μέρος στον Αγώνα της Άνδρου, ανάμεσά τους και ο Κωνσταντίνος, τέως βασιλιάς της Ελλάδας. © 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΠΛΟΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, ο Αγώνας της Άνδρου, όπως έχει επικρατήσει, ανέκτησε τη δυναμική θέση που του αναλογεί στο ημερολόγιο των ναυταθλητικών γεγονότων της Ελλάδας. Από το 2017 προστέθηκε η ειδική κατηγορία Super Yaghts, με σκοπό να προσελκύσει και ιστιοφόρους θαλαμηγούς, τα πλέον σύγχρονα αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά.

Με τις ομάδες τους αγωνίζονται μεταξύ άλλων ιστιοπλόοι Ολυμπιακών Αγώνων και παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Δύο «καπεταναίοι», ένας αγώνας

Ο Iωάννης Γουλανδρής (γνωστός ως Big John) διοργάνωνε συχνά μεγάλα γεύματα και εκδρομές στις Μένητες με τους καταρράκτες, στη γνωστή παραλία Άχλα και σε άλλες περιοχές της πανέμορφης Άνδρου. Η ιστορία του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» ξεκινάει άτυπα το 1965, όταν ο Ανδριώτης εφοπλιστής Ιωάννης Β. Γουλανδρής, σε μια ιστιοπλοΐα έξι ναυτικών μιλίων για δύο σκάφη, έχασε από τον καπεταν-Μιχάλη Μαρή. Πλήρωσε το στοίχημα, που μεταξύ των δύο γνωστών καλοφαγάδων ήταν ένα κατσίκι στου «Μάνεση», γνωστού ξενοδοχείου της εποχής. Η όλη εμπειρία έγινε η αφορμή για τη δημιουργία του αγώνα, ο οποίος θεσπίστηκε το 1967, με διοργανωτές τον (τότε) Βασιλικό Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου. Ο αγώνας εκείνος ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΒΝΟΕ στον Φαληρικό όρμο, με τη συμμετοχή εννέα σκαφών και τερματισμό στο λιμάνι της Χώρας της Άνδρου.

Η Άνδρος ανοίγει πανιά-2

Ο Ιωάννης Β. Γουλανδρής σε απονομή κυπέλλων.

Στις μέρες μας ο αγώνας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και της ίδιας της Άνδρου, με την πλούσια ναυτική παράδοση και την έντονη καλλιτεχνική ζωή. Το welcome cocktail party της Eurobank Private Bank Luxembourg θα δοθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, στο οποίο έχει προγραμματιστεί και ξενάγηση στην έκθεση «Απεικονισμός και πραγματικότητα» του Ντίκου Βυζάντιου. Η απονομή των επάθλων και το cocktail party για το κλείσιμο της διοργάνωσης θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος στον Πειραιά.  

www.androsrace.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή