Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη της φέτας με την Αυστραλία

Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη της φέτας με την Αυστραλία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την απαγόρευση της ΕΕ να χρησιμοποιεί την ονομασία Feta καθώς και άλλα προϊόντα με ονομασία προέλευσης είναι η Αυστραλία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Σάιμον Μπέρμινγχαμ εξέδωσε χθες  μία λίστα με τα ονόματα των προϊόντων για τα οποία η ΕΕ απαιτεί προστασία ενώ η απαγόρευση απασχολεί  ιδιαίτερα τους τυροκόμους της Αυστραλίας που σύντομα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ονόματα όπως φέτα, χαλούμι, γκρουγιέρ και γκορκοντζόλα για προϊόντα τους.

Ο υπουργός προεξόφλησε μεν την ήττα της Αυστραλίας αλλά δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα δύσκολο παζάρι: «Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων αλλά αυτό είναι ένας μη διαπραγματεύσιμος όρος από πλευράς ΕΕ», είπε.

«Θα δώσουμε σκληρή μάχη για τα αυστραλιανά συμφέροντα και αυτό που τελικά θα προσπαθούμε είναι να καταφέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τις αυστραλιανές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αγορά με δυνητικά 500 εκατομμύρια καταναλωτών»

Εάν  η Αυστραλία δεν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύει να χάσει εξαγωγές ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως προς την ΕΕ. Στην αυστραλιανή αγορά διακινείται τυρί «Feta» και «Haloumi», χωρίς ωστόσο στις συσκευασίες να σημαίνονται, τουλάχιστον σε εμφανή σημεία, ενδείξεις όπως «greek style» ή «feta like», ενώ αντιθέτως αναγράφεται ότι πρόκειται για τοπικά αυστραλιανά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή