Baden-Baden: Μια παραμυθένια λουτρόπολη

Baden-Baden: Μια παραμυθένια λουτρόπολη

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα weekend ευεξίας και ξεγνοιασιάς στην αριστοκρατική πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Ταυτισμένο με αυτό που εννοούμε ως «καλή ζωή», το Μπάντεν-Μπάντεν είναι μια απροκάλυπτα μπουρζουά λουτροπολιτεία που συμπυκνώνει την αύρα μιας απελθούσης μπελ επόκ εποχής, χωρίς σημάδια κούρασης – αντίθετα επιδεικνύει τη σφριγηλή «επιδερμίδα» της μαζί με κάθε λογής ανέσεις και διαχρονικές απολαύσεις. Σταθερά ψηλά στη λίστα των πολυτελών προορισμών για τους πλούσιους και διάσημους του πλανήτη, αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες κλασική αξία ευζωίας, που πλέον προσελκύει και ένα ευρύτερο κοινό σύγχρονων bon-vivants. Άλλωστε, συνιστά ιδανικό ορμητήριο για μια εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής του Μέλανα Δρυμού, ενώ τοποθετείται σε κεντρική θέση σε ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, επίπεδο για τις ξεχωριστές στιγμές χαλάρωσης, ευεξίας και ξενοιασιάς που προσφέρει.

Σύμφωνα με την ιστορία, γύρω στο 80 μ.X, ο κέλτικος οικισμός, στις όχθες του ποταμού Oos, αποικήθηκε από τους Ρωμαίους, εγκαθιδρύοντας την Civitas Aurelia Aquensis, φημισμένη για τις ευεργετικές ιδιότητες των υδάτων της. Στα τέλη του 18ου αιώνα μετατράπηκε σε ξακουστό κέντρο θεραπευτικού τουρισμού, συγκεντρώνοντας στις ιαματικές πηγές του αριστοκράτες από όλες τις γωνιές της Ευρώπης.

Για την απολύτως απαραίτητη εμπειρία υδροχαλαρωτικής μύησης, συνιστάται μια επίσκεψη στα περίφημα νεοαναγεννησιακά, ρωμαϊκό-ιρλανδικά λουτρά Friedrichsbad. Όταν εγκαινιάστηκαν, το 1877, ήταν από τα πιο σύγχρονα στον ευρωπαϊκό χώρο. Σήμερα εξακολουθούν να είναι ανοιχτά σε όσους αναζητούν λίγες ώρες αποσύνδεσης από τον εξωτερικό κόσμο, εμβαπτιζόμενοι στα μεταλλικά νερά τους. Σε υποχρεωτική πλήρη γύμνια και μέσα από 17 βήματα, ο επισκέπτης αφήνεται σταδιακά στην ιεροτελεστία μιας ιδιαίτερα αναζωογονητικής διαδικασίας, που περιλαμβάνει μια σειρά από θερμά και κρύα λουτρά, ντους, αίθουσες ατμού, πισίνες, jacuzzi και προαιρετικά μασάζ. Και όλα αυτά μέσα σε μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχούν το μάρμαρο, ο ορείχαλκος, τα πατιναρισμένα πλακάκια, οι μεγαλοπρεπείς θόλοι και πολλές μπουρμπουλήθρες.

Baden-Baden: Μια παραμυθένια λουτρόπολη-1

Λουόμενοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις εξωτερικές πισίνες του Caracalla Spa. (Φωτογραφία: Andreas Meichsner/laif)

Λίγο παρακάτω βρίσκονται οι πιο σύγχρονες θέρμες Caracalla, όπου στην καρδιά τους, κάτω από έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο, απλώνεται μια τεράστια εσωτερική πισίνα, σε διάφορα επίπεδα, γεμάτη με φυσικό μεταλλικό νερό, και τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 18°C και 38°C. Κάθε μέρα, 800.000 λίτρα νερού αναβλύζουν από βάθος 2.000 μ., προσφέροντας στιγμές ευεξίας στους λουομένους, οι οποίοι συρρέουν για μια μοναδική spa εμπειρία. Εκτός από τις ελκυστικές πισίνες κολύμβησης, η εκτεταμένη εσωτερική περιοχή συμπληρώνεται από μια τεχνητή πέτρινη κατασκευή που παραπέμπει σε σπηλαιώδη πηγή με ζεστό και κρύο νερό, ένα ατμοσφαιρικό ατμόλουτρο αρωματοθεραπείας, καθώς και έναν θάλαμο εισπνοής θαλασσινού νερού. Στον μεγάλο εξωτερικό χώρο υπάρχουν δύο μαρμάρινες κυκλικές πισίνες, ενώ η εμπειρία εμπλουτίζεται από υδρομασάζ και καμπίνες solarium, όπως και πολλά είδη σάουνας στον επάνω όροφο.

ΤΕΡΨΗ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

Ο πιο διάσημος περίπατος, όμως, του Μπάντεν-Μπάντεν ακούει στο όνομα Lichtentaler Allee. Από το 1655 συνδέει το κέντρο της γερμανικής λουτρόπολης με το κιστερκιανό μοναστήρι Lichtental, το οποίο ιδρύθηκε το 1245. Kατά μήκος του κομψού δενδρόφυτου μονοπατιού των περίπου 2,5 χλμ. αναπτύσσεται ένα αγγλικού τύπου πάρκο, γεμάτο βελανιδιές, παρτέρια με μανόλιες, τριανταφυλλιές και αζαλέες –ανάμεσα σε άλλα καλλωπιστικά φυτά–, σιντριβάνια και ένα διασκορπισμένο πλήθος με athleisure αμφίεση, υπό τη συνοδεία του ήχου από τα κελαρυστά νερά του ποταμού Oos.

Baden-Baden: Μια παραμυθένια λουτρόπολη-2

To πάρκο Lichtentaler Allee στο κέντρο της γερμανικής λουτρόπολης.

Ο χώρος καλλιεργεί την αίσθηση γαλήνιας ζεν περιδιάβασης σε έναν επίγειο παράδεισο, σε μια καλοφροντισμένη Shangri-La, που μοιάζει να μην κατοικείται από ανθρώπινα όντα, αλλά από νεράιδες και ξωτικά. Σε διάφορα σημεία είναι διάσπαρτες σεζλόνγκ για μια δροσερή ευφορική ανάπαυλα. Λίγα μόλις μέτρα από το κύριο μονοπάτι μπορεί να βρεθεί κανείς σε γειτονιές με αρ νουβό επαύλεις και χωρίς να το πολυκαταλάβει σε ξέφωτα, αλλά και σε αμιγώς δασικές περιοχές με πλούσια βλάστηση. Και να βιώσει αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν «waldeinsamkeit», δηλαδή το αίσθημα ικανοποίησης που απορρέει από τη μοναχική περιήγηση στο δάσος.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης μετατοπίστηκε από την Altsadt στη νέα και ανερχόμενη συνοικία, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Oos, προκαλώντας την εκτόξευση του Μπάντεν-Μπάντεν σε εξέχουσα θέση στη λίστα των κοσμικών προορισμών ευεξίας. Εξάλλου, ο Γάλλος δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Εζέν Γκινό δήλωνε το 1845: «Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο πρωτεύουσες: το Παρίσι για τον χειμώνα και το Μπάντεν-Μπάντεν για το καλοκαίρι», ενώ ο Ρώσος μυθιστοριογράφος Ιβάν Τουργκένιεφ έγραφε στον Γκυστάβ Φλωμπέρ: «Μην παραλείψεις να έρθεις το συντομότερο στο Μπάντεν-Μπάντεν. Εδώ υπάρχουν τα πιο εντυπωσιακά δέντρα που έχει ποτέ δει… Κάνουν θαύματα προς τέρψη των οφθαλμών και της ψυχής…». Και πράγματι, μια επίσκεψη ιδίοις όμμασι πείθει για του λόγου το αληθές.

Baden-Baden: Μια παραμυθένια λουτρόπολη-3

Η στοά με τους κίονες του νεοκλασικού αντλιοστασίου Trinkhalle. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Λίγο πριν, στην αρχή της Kaiserallee, τον επισκέπτη προϋπαντεί το Trinkhalle, ένα νεοκλασικό αντλιοστάσιο, που χτίστηκε το 1839 ως ελκυστική προσθήκη στο παρακείμενο Kurhaus. Η ανοιχτή εμπρόσθια στοά των 90 μέτρων με τους κορινθιακούς κίονες είναι διακοσμημένη με 14 τοιχογραφίες τοπικών θρύλων του 19ου αιώνα. Ακολουθεί το κυρίως Kurhaus, καρδιά της lifestyle εικόνας του Μπάντεν-Μπάντεν. Στο εσωτερικό του εδρεύει το περίλαμπρο καζίνο, «το πιο όμορφο στον κόσμο», σύμφωνα με τη Μάρλεν Ντίτριχ. Βγαίνοντας, η βόλτα συνεχίζεται κατά μήκος μιας εύτακτης αλέας από καστανιές, πλαισιωμένης από δύο σειρές μπουτίκ, που ουσιαστικά συνδέει το Kurhaus με τη Sophienstrasse.

Η ΤΕΧΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ

Από την Goetheplatz με το ροκοκό θέατρο της πόλης, που εγκαινιάστηκε το 1862, με την πρεμιέρα της κωμικής όπερας του Μπερλιόζ «Βεατρίκη και Βενέδικτος», οριοθετείται το τοπικό museum mile, αρχής γενομένης με το LA8, αφιερωμένο στη στενή διασύνδεση μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας κατά τον 19ο αιώνα. Ακολουθεί η κρατική Kunsthalle, όπου φιλοξενούνται τακτικά εναλλασσόμενες εκθέσεις διεθνούς επιπέδου, με ένα καλλιτεχνικής αισθητικής καφέ γεμάτο αφίσες από παλαιότερες εκθέσεις και εκδόσεις σύγχρονης τέχνης.

Μέσω μιας κλειστής γυάλινης γέφυρας, η κρατική γκαλερί συνδέεται με το ιδιωτικό μουσείο Frieder Burda. Το διάφανο κτίριο, σχεδιασμένο από τον νεο-κορμπυζιανό αρχιτέκτονα του Getty Center στο Λος Άντζελες, Richard Meier, επιτρέπει στο φως της ημέρας να διαχέεται στους πολυεπίπεδους χώρους του. Εδώ, περισσότερο από 1.000 έργα της ιδιοσυγκρασιακής αυτής συλλογής μοντέρνας τέχνης έχουν βρει στέγη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό έως τον πρόσφατα «κομματιασμένο» πίνακα του αινιγματικού προβοκάτορα Banksy. Στην ίδια ευθεία, μερικά μέτρα πιο κάτω, η ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται στο σχετικό ιστορικό μουσείο του Μπάντεν-Μπάντεν. Η γλαφυρή λουτρόπολη, όμως, διαθέτει στην πολιτιστική της παλέτα και ένα μουσείο Fabergé, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στα διάσημα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά, διακοσμημένα με χρυσοποίκιλτα κοσμήματα και πολύτιμους λίθους, που δημιουργήθηκαν για Ρώσους τσάρους στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Baden-Baden: Μια παραμυθένια λουτρόπολη-4

Έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Jim Shaw στην Kunsthalle. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Aν και χαμηλό σχετικά σε ύψος, το 668 μέτρων όρος Merkur προσφέρει άπλετη θέα στο Μπάντεν-Μπάντεν και στην κοιλάδα Murg. Είναι ένα δημοφιλές σημείο για αλεξίπτωτο πλαγιάς, βατή πεζοπορία και οικογενειακά πικνίκ. Τα λεωφορεία 204 και 205 σταματούν κοντά στο τελεφερίκ, που από το 1913 φτάνει μέχρι την κορυφή του βουνού. Φύση, ιστορία, ευεξία, τέχνη και συγκρατημένη πολυτέλεια, όλα μαζί σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό, χαρακτηρίζουν το Μπάντεν-Μπάντεν, συνιστώντας τον ιδανικό προορισμό για ένα καλοκαιρινό long-weekend.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Με απευθείας πτήσεις της Ryanair από Αθήνα για το αεροδρόμιο Καρλσρούης και Μπάντεν-Μπάντεν, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Μέλανα Δρυμού. Το λεωφορείο Νο 285 οδηγεί από το αεροδρόμιο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπάντεν-Μπάντεν και από εκεί το Νο 201 στην καρδιά της λουτροπολιτείας. Eναλλακτικά, μέσω Στρασβούργου (60 χλμ.) ή Στουτγάρδης (100 χλμ.), και στη συνέχεια με τρένο.

ΔΙΑΜΟΝΗ

•Holiday Inn Express Baden-Baden (Lange Strasse 93, hiexpress.com). Στην είσοδο της πόλης, κοντά στο θέατρο Festpielhaus, με 108 πρόσφατα ανακαινισμένα, μοντέρνας διαρρύθμισης δωμάτια και υπόγειο γκαράζ. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

•Hotel Beek (Gernsbacher Strasse 44, hotel-beek.de). Σε βολικό σημείο, απέναντι από τα λουτρά Caracalla και με ένα café στο ισόγειο που σερβίρει νόστιμα γλυκά, μεταξύ αυτών και λαχταριστές black forest τάρτες. Από 125 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

•Brenners Park-Hotel & Spa (Schillerstrasse 4/6, oetkercollection.com). Η επιτομή της άνετης διαμονής, που συνδυάζει παράδοση και πολυτέλεια, μέσα σε ένα καταπράσινο πάρκο. Από 320 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

ΦΑΓΗΤΟ-ΠΟΤΟ

•Café König (Lichtentaler Strasse 12, τηλ. (+49)-722123573, chocolatier.de). Ιστορικό ζαχαροπλαστείο που προτείνει μια μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων, τόσο στην εσωτερική σάλα όσο και στην εξωτερική αυλή του. Εδώ συνήθιζαν να απολαμβάνουν το τσάι τους, μεταξύ άλλων, ο Λιστ και ο Τολστόι.

•Schneider’s Weinstube & Vinothek (Merkurstrasse 3, τηλ. (+49)-72219766929, schneiders-weinstube.de). Eστιατόριο 45 θέσεων, που προσφέρει οικογενειακή θαλπωρή, με το μενού σε μαυροπίνακα να παρουσιάζεται από τον ιδιοκτήτη σε κάθε τραπέζι ξεχωριστά.

•Weinstube Baldreit (Küferstrasse 3, τηλ. (+49)-722123136). Συμπαθητικό wine-bar με μια υπέροχη αυλή, όπου σερβίρονται κριτσανιστά flammkuchen (σ.σ. αλσατικές «πίτσες» με φρέσκο τυρί και λεπτοκομμένα κομμάτια κρεμμύδι και λαρδί).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή