Νεανικόν, χειροποίητον και αισθητικώς αυθεντικόν από τον Αρη Σωτηρίου

Νεανικόν, χειροποίητον και αισθητικώς αυθεντικόν από τον Αρη Σωτηρίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα τυπογραφικό πιεστήριο, σε μία από τις αναζητήσεις του στο Μοναστηράκι, ήταν η αρχή για τον Αρη Σωτηρίου να γεννήσει με υλικό, πλέον, αποτύπωμα μια θεώρηση του κόσμου. Ο κόσμος αυτός κρατάει από το παρελθόν τη νοσταλγία της χειροτεχνίας, τη μαστοριά της επινοητικότητας και την αισθητική των πρωτογενών υλικών και τα παραδίδει στο παρόν και στο μέλλον μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, τα κοινωνικά δίκτυα και τη νέα, διεθνή τάση για απομάκρυνση από τη μαζική παραγωγή.

Νεανικόν, χειροποίητον και αισθητικώς αυθεντικόν από τον Αρη Σωτηρίου-1

Ο Αρης Σωτηρίου επιδίδεται ολοένα και πιο ενεργά στην τεχνική του παλιού ραφείου. Ηδη έχει μια σειρά από ανδρικές εσπαντρίγιες.

Εχω απέναντί μου αυτόν τον ιδιαίτερο και δημιουργικό άνθρωπο καθώς πίνουμε ανθρακούχο νερό στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Τον έχω βρει μέσα από τις αναρτήσεις του στο Instagram και το www.neanikon.gr, έχω σταθεί στην αισθητική του, με ενδιαφέρει να δω τι συμβαίνει πίσω από τα μοναδικά τετράδια, τις κάρτες, το αμπαλάρισμα μιας υπέροχης εποχής, τις εσπαντρίγιες, κάθε χειροποίητο προϊόν που έχει τη σφραγίδα της γνησιότητας. Ο Αρης Σωτηρίου, που εργάζεται ως προγραμματιστής σε τράπεζα, είναι καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Η αγωνία του να διασώσει έναν κόσμο γεμάτο ομορφιά και νόημα, τον οδήγησε αρχικά να γίνει food blogger, κάτι που συνεχίζει, καθώς τις συνταγές του (για γλυκά χωρίς ζάχαρη) τις έχει πλέον δικτυώσει με τα προϊόντα του neanikon. Εχει κάνει τον εαυτό του ένα brand από μόνο του και τα προϊόντα που δημιουργεί με μεγάλη αγάπη τα έχει κάνει ένα ιδανικό concept store συμπλέοντας με τη διεθνή τάση των μικρών δημιουργών και σχεδιαστών. Ολα περνούν από το χέρι του. Σχεδιάζει τις γραμματοσειρές, τυπώνει, μαθαίνει νέες τεχνικές, αξιοποιεί την παλιά τεχνολογία, σκέφτεται νέα προϊόντα και τα ήδη υπάρχοντα τα διαθέτει σε 25 καταστήματα. Ολοι τον έχουν βρει, δεν χτύπησε πόρτες. Τον έχουν βρει όσοι αναζητούν αυτό το διαφορετικό, το αισθητικά άρτιο, το πρωτογενώς γνήσιο και μοναδικό με όλες ενδεχομένως τις συμπαθητικές ατέλειες της χειροτεχνίας.

Νεανικόν, χειροποίητον και αισθητικώς αυθεντικόν από τον Αρη Σωτηρίου-2

Η προσέγγιση στον πολιτισμό της νεότερης Αθήνας γίνεται μέσα από την ανάκληση μιας κοινής μνήμης, με αντικείμενα λιτά και οικεία.

Αλλά ο Αρης Σωτηρίου έχει κυτταρική σχέση με όσα φτιάχνει. Πιστεύει σε αυτόν τον κόσμο που γεννιέται, από νέους ανθρώπους που αναζητούν ποιότητα έξω από την τυποποίηση και την ομοιογένεια, διαβάζει τι κάνουν άνθρωποι σαν αυτόν στο εξωτερικό, και πασχίζει να προσφέρει την εμπειρία των παλιών μαστόρων σε ένα υποψιασμένο κοινό. Επιλέγει την ομορφιά του χθες και εξαντλεί τις δυνατότητες του σήμερα. Το neanikon υπερασπίζεται κάτι που νοσταλγούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή