Το άστρο της Νάταλι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαγωνισμός FameLab του Βρετανικού Συμβουλίου έχει στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Η Νάταλι Κρίστοφερ, η 34χρονη αστροφυσικός που έχασε τη ζωή της πριν από λίγες ημέρες στην Ικαρία, σε ένα δυστύχημα που δεν το χωρά ο νους, είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2017 στην Κύπρο. Τη μνημόνευσε στην Athens Voice η ακαδημαϊκός Μυρτάνη Πιερή: «Μας παρουσίασε με τρόπο υπέροχο την “Kοσμική μας Διεύθυνση”, τη θέση της Γης δηλαδή στο σύμπαν. Μια παρουσίαση που την έστειλε στον τελικό του διαγωνισμού στην Αγγλία όπου και εκπροσώπησε την Κύπρο με τον καλύτερο τρόπο. Η Νάταλι ήταν παθιασμένη με τον τρόπο που η αστρονομία μάς κάνει να αισθανόμαστε μία σεμνότητα, καθώς αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στο σύμπαν. (…) Λάτρευε τον αστροφυσικό Carl Sagan και στις παρουσιάσεις της συχνά μας έλεγε πως “είμαστε όλοι αστερόσκονη!” και πως “από τα αστέρια προήλθαμε και στα αστέρια θα γυρίσουμε!”…».

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Είμαστε αστρόσκονη» (Μεταίχμιο, 2017) ο γνωστός αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος γράφει: «Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς». Και συνεχίζει με κάτι που ακούγεται σαν παρηγοριά: «Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ηλιο».

Η Νάταλι «έφυγε» τις ημέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του νυχτερινού ουρανού, η λεγόμενη Βροχή των Περσείδων, μια ιδιαίτερα πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται κάθε χρόνο την περίοδο αυτή. Οι θνητοί ξενύχτηδες μετράμε κάθε Αύγουστο πεφταστέρια, αλλά εκείνη ήξερε πολύ καλά ότι πρόκειται για μικρά σωματίδια σκόνης που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες με τα οποία συγκρούεται η Γη και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με ρυθμό μερικών δεκάδων αντικειμένων την ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή