Πρώτα λάθη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πολύ σύντομο διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, η κυβέρνηση έχει κάνει εύστοχες κινήσεις, έχει εκπέμψει σωστά μηνύματα, έχει ως επί το πλείστον προβεί σε καλές επιλογές προσώπων. Είναι φυσικό να αναζητεί ακόμη τον βηματισμό της. Και είναι αναμενόμενο ότι στην πορεία θα γίνουν και λάθη. Μερικά από αυτά ήδη έγιναν.

Το πρώτο ήταν η προκλητικά μικρή παρουσία γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Το λάθος αναγνώρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος λογικά αναζητεί τρόπους για να μετριάσει τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε.

Στη συνέχεια, και ενώ η κυβέρνηση είχε κάνει σοβαρή προεργασία και επέδειξε σπάνια ετοιμότητα με τους διορισμούς καταξιωμένων ή πολλά υποσχόμενων γενικών γραμματέων, ήρθε η επιλογή ως γενικού γραμματέα Τουρισμού ενός φιλοχουντικού, κίνηση η οποία χωρίς λόγο αμαύρωσε μια κατά γενικήν ομολογία θετική εικόνα. Και αυτό τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα του στον πολιτικό χάρτη περισσότερο προς το Κέντρο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο λάθος ήταν η επιστροφή στις πρακτικές νομοθέτησης διά της κατάθεσης τροπολογιών την τελευταία στιγμή. Είναι συμπεριφορές που πλήττουν το κύρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως φυσικά και, κυρίως, της ίδιας της κυβέρνησης.

Δεν είναι μόνον οι πολιτικοί αντίπαλοι που τις απορρίπτουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που φθάνουν στο σημείο να αποχωρούν από τη συζήτηση. Δεν τις εγκρίνουν ούτε οι σκεπτόμενοι υποστηρικτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι δεν αποδέχονται παθητικά κάθε κομματική απόφαση και πρακτική. Αλλωστε, και η ίδια η Νέα Δημοκρατία, ως αντιπολίτευση, επέκρινε αυτές τις πρακτικές και τις χαρακτήριζε απαράδεκτες.

Φυσικά, δεν είναι μόνον η Ν.Δ. που έχει υποπέσει σε αυτό το ατόπημα. Και οι προηγούμενοι το έκαναν, επανειλημμένως. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα, που είναι ότι πρόκειται για απαράδεκτη κοινοβουλευτική πρακτική, και μάλιστα για ζητήματα που δεν είναι κατεπείγοντα. Επιπροσθέτως, επίμαχες ρυθμίσεις στις συγκεκριμένες τροπολογίες δεν είχαν αποτελέσει προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ., όπως π.χ. με την περίπτωση της άρσης του ασύλου.

Είναι κρίμα, διότι ήρθαν να σκιάσουν τη θετική εικόνα και την αίσθηση επιστροφής στην κοινοβουλευτική κανονικότητα που εξέπεμψε στη διάρκεια της συνεδρίασης η νηφάλια και εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία κυβερνητικών στελεχών όπως ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Νίκη Κεραμέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή