Σε «κόκκινο» συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Σε «κόκκινο» συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί από τα ξημερώματα ο κρατικός μηχανισμός για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Εύβοια, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, εστάλη αίτημα από τη χώρα μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για παροχή εναερίων μέσων και συγκεκριμένα οκτώ αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από θα έρθουν το πρωί 4 καναντέρ.

Στην πορεία η Κροατία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στείλει εναέριες πυροσβεστικέςδυνάμεις καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός και σε αυτή χώρα, οπότε θα έρθει η αντίστοιχη βοήθεια από την Ισπανία. 

«Η Ε.Ε κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Στην ίδια ανάρτηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ, τονίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το βράδυ, αύριο, Τετάρτη, ο κ. Στυλιανίδης θα έρθει στη χώρα μας, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί το πρωί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε στην Αθήνα και  μετέβη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου από το πρωί βρίσκεται ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάνοντας λόγο για «απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

Στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ από το πρωί βρίσκονται επί τόπου ο κ. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων, Σ. Κολοκούρης και ο Υπαρχηγός Υποστήριξης, Κ. Κυριακόπουλος.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Νικος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, μετέβη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Εύβοια και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ενημέρωση παρέστη και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές έχουν προβεί στην εκκένωση τεσσάρων χωριών (Μακρυμάλλη, Σταυρός, Πλατάνια, Κοντοδεσπότι), με περίπου 200 άτομα να μεταφέρονται κυρίως στην Χαλκίδα και τα Ψαχνά.

Παράλληλα με το μεγάλο μέτωπο που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι των πυροσβεστικών δυνάμεων, ξέσπασε στο νησί και δεύτερη πυρκαγιά στην Ιστιάια, ενώ επικίνδυνη κρίνεται και η φωτιά της Θήβας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Τα μποφόρ αναμένεται εξασθενήσουν από αύριο, ωστόσο οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές

Η μεταφορά καπνού από τις πυρκαγιές δημιούργησε δύσκολες συνθήκες, με αποπνικτική ατμόσφαιρα από το πρωί, εκτός από τις πληγείσες περιοχές, και στην Αττική και την Πελοπόννησο. Πάντως, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η κατάσταση είναι καλύτερη συγκριτικά με το πρωί, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τις επόμενες ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή