Ο Τραμπ έδωσε ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια

Ο Τραμπ έδωσε ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευφορία επικράτησε χθες στις αγορές Ευρώπης και Αμερικής χάρη στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναβάλει τους δασμούς που είχε απειλήσει να επιβάλει τον Σεπτέμβριο σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Οπως δήλωσε ο ίδιος, δεν θα ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα στην περίοδο αγορών των Χριστουγέννων. Παράλληλα, όμως, την αισιοδοξία ενέτεινε η είδηση ότι στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός φτάνοντας στο 2,2% σε ετήσια βάση και υπερβαίνοντας τον στόχο του 2%.

Ετσι, μία ημέρα μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές η διαφαινόμενη πολιτική κρίση στην Αργεντινή και οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν όλα με κέρδη. Οι επενδυτές ανέκτησαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και στράφηκαν ξανά στις μετοχές εγκαταλείποντας ορισμένες από τις θέσεις τους σε ασφαλή καταφύγια. Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,33%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,6%, ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,99%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 1,36% και ο IBEX 35 της Μαδρίτης με κέρδη 0,22%.

Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, η Wall Street με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να σημειώνουν κέρδη πάνω από 1% λίγο πριν από το κλείσιμο. Ενισχύθηκαν, επίσης, οι τιμές του πετρελαίου με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 57,12 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 61,22 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κινήθηκαν, αντιθέτως, τα ασφαλή καταφύγια. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά περισσότερο από 50 δολάρια η ουγγιά και το πολύτιμο μέταλλο κυμαινόταν το βράδυ στα 1.498,97 δολάρια η ουγγιά σημειώνοντας υποχώρηση 0,7%. Ομοίως το γιεν υποχώρησε κατά 1% στα 106,35 γιεν προς ένα δολάριο. Υποχώρησαν, άλλωστε, τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, στο 1,7%.

Την ίδια στιγμή σημείωσαν άνοδο μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με την Apple, που κατασκευάζει iPhone και MacBooks στην Κίνα, να ενισχύεται κατά σχεδόν 5%. «Τα νέα σήμερα είναι προφανώς καλά και η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου αυξήθηκε σημαντικά», σχολίασε η Κάντις Μπάνσουντ, στέλεχος της Fiera Capital στο Μόντρεαλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή