Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή εξελισσόταν, χθες, στην κεντρική Εύβοια, όπου μαινόταν μεγάλη πυρκαγιά, με μέτωπο 10-12 χιλιομέτρων. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η φωτιά παρέμενε εκτός ελέγχου κοντά στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατάνια και Σταυρός. Οι κάτοικοί τους, περίπου 500 άτομα, είχαν ήδη από τις μεσημεριανές ώρες απομακρυνθεί προληπτικά. Προηγήθηκε απόφαση-εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), την οποία έθεσαν σε εφαρμογή πυροσβέστες και άνδρες της Αμεσης Δράσης. Οι πιο ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής στο δημαρχείο Ψαχνών, πολλοί επέλεξαν να πάνε σε συγγενείς και φίλους στα Ψαχνά, στη Χαλκίδα και στο χωριό Αττάλη, που απέχει μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο. Ορισμένοι παρέμειναν σε απόσταση ασφαλείας παρακολουθώντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι αργά χθες δεν είχαν υπάρξει αναφορές για σοβαρές ζημιές σε σπίτια ωστόσο, από τις απογευματινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες έδιναν μάχη προκειμένου να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις αυλές των σπιτιών, κυρίως στο χωριό Μακρυμάλλη. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν πάνω από 220 άνδρες του Σώματος με 75 υδροφόρες, επτά ομάδες πεζοπόρων, 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα όπως επίσης μηχανήματα έργου και υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια-1

Η πυρκαγιά στην Εύβοια εκδηλώθηκε στις 03.16 τα ξημερώματα στην περιοχή Αγριλίτσα και έγινε αντιληπτή αρκετή ώρα αργότερα. Λόγω των ισχυρών ανέμων και του πυκνού πευκοδάσους πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Νωρίς χθες το βράδυ έγινε προσπάθεια διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, με τη χρήση χωματουργικών μηχανημάτων ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς, που κατευθύνονταν νότια-νοτιοανατολικά, προς την πόλη των Ψαχνών. Νωρίτερα, αρκετές ώρες πριν από τη δύση του ηλίου, τα αεροσκάφη τύπου Canadair αποσύρθηκαν από το μέτωπο καθώς λόγω του καπνού και των ισχυρών ανέμων οι χειριστές τους αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια στοχευμένες ρίψεις νερού. Με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ υπεβλήθη αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή με οκτώ εναέρια μέσα. Θετικά ανταποκρίθηκαν η Ισπανία και η Ιταλία και σήμερα αναμένονται στην Ελλάδα τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη τύπου Canadair. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αδυνατούσαν να συνδράμουν διότι είχαν στείλει μέρος του στόλου τους στα Κανάρια Νησιά, όπου μαίνονται καταστροφικές πυρκαγιές. Στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναμένεται εκτάκτως σήμερα και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Εκτάκτων Αναγκών Χρήστος Στυλιανίδης.

Στο μέτωπο της φωτιάς, πλην του κ. Χαρδαλιά, μετέβησαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος και οι δύο υπαρχηγοί του Σώματος, ενώ στα Ψαχνά εγκαταστάθηκε το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος». Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου το απόγευμα υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία «Copernicus» της Ε.Ε., προκειμένου να γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση, μέσω δορυφόρων, της περιοχής που επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά. Ως προς το χρονικό των γεγονότων, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 03.16 τα ξημερώματα στην περιοχή Αγριλίτσα κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Μακρυμάλλης και έγινε αντιληπτή αρκετή ώρα αργότερα. Λόγω των ανέμων, που έφταναν σε ένταση έως και τα επτά μποφόρ και του πυκνού πευκοδάσους, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις δημιουργώντας ένα μέτωπο που έφτασε έως και τα 12 χιλιόμετρα. Οι άνεμοι είχαν φορά βόρεια-βορειοανατολικά σπρώχνοντας τη φωτιά νότια-νοτιοδυτικά, καταστρέφοντας ένα από τα 19 δάση Natura που υπάρχουν στη χώρα. Αργά χθες το βράδυ, πάντως, οι άνεμοι είχαν εξασθενήσει και η εξάπλωση της πυρκαγιάς είχε επιβραδυνθεί, επιτρέποντας στις επίγειες δυνάμεις να επιχειρήσουν.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια-2

Πολλά μέτωπα

Πολλά τα μέτωπα της φωτιάς και χθες Τρίτη. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομο του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Εως αργά το απόγευμα οι πυροσβέστες συνέχιζαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ευτυχώς είχαν εκκενωθεί έγκαιρα), αλλά ένα δεύτερο μέτωπο που παρέμενε ενεργό κινούνταν προς τον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο. Στο μεταξύ, από προχθές φωτιά ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων σε χαμηλή βλάστηση, για την οποία είχαν κινητοποιηθεί 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες, ενώ για δεύτερο εικοσιτετράωρο συνεχιζόταν χθες και η φωτιά στη θέση Πλατύ Κομποτίου Αρτας.

Νωρίς χθες το πρωί πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στα Κοίνυρα Θάσου. Συνολικά κινητοποιήθηκαν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, 1 Ε/Π, 2 Α/Φ και 2 PZL, με αποτέλεσμα η φωτιά να μην επεκταθεί παρά τους έντονους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Λίγο πριν από τη 1 μ.μ., η εστία είχε τεθεί σε πλήρη έλεγχο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν αποσπαστεί για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση που ξέσπασε στο Λευκοχώρι του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία. Αμεσα κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρα τμήματα με 10 πυροσβέστες. Το μεσημέρι η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Αμεση ήταν η αντιμετώπιση και της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε έκταση κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, ωστόσο εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό λόγω της περιορισμένης ορατότητας. Στο μεταξύ, υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα Τετάρτη σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή