Ιδιαίτερα σημαντική η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Ιδιαίτερα σημαντική η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό πολιτικό μήνυμα υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι θα αποτελέσει η προγραμματιζόμενη πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματά της για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα. «Το επιτόκιο των δανείων αυτών φτάνει έως και το 5,13%», σημειώνει. «Ακόμη και στις χρηματαγορές η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται στο μεταξύ φθηνότερα… Εντούτοις το Eurogroup, o ESM και τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η γερμανική Βουλή, θα πρέπει να συναινέσουν στην πρόωρη αποπληρωμή. Ως εκ τούτου το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο ESM έχει προαναγγείλει τη συγκατάθεσή του διότι έτσι η Ελλάδα θα βελτίωνε το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους της». Η εφημερίδα θυμίζει ότι το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής ανακίνησε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση Τσίπρα. «Τότε όμως», αποκαλύπτει, «υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Εκφράζονταν φόβοι ότι με την πρόωρη αποπληρωμή ο Τσίπρας ήθελε να απαλλαγεί από το ΔΝΤ ως αρχή ελέγχου. Η ανησυχία αυτή θεωρείται στο μεταξύ άνευ αντικειμένου, καθώς το ΔΝΤ θα παραμένει σε κάθε περίπτωση ως θεσμικός πιστωτής».

Αναφερόμενη στην επιδίωξη της κυβέρνησης να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η εφημερίδα θυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει να μειώσει τους φόρους και για να έχει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Ο ίδιος διακρίνει περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς η Ελλάδα δαπανά σαφώς λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους απ’ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή. Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση από τους τόκους».

Εν τω μεταξύ, αναφορά στην Ελλάδα κάνει και η αυστριακή Der Standard που σημειώνει ότι «ένα χρόνο μετά τη λήξη του τελευταίου πακέτου βοήθειας η Ελλάδα έχει μάλλον αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Ο νέος πρωθυπουργός όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις».

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει τη χώρα και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης με μια φιλική προς την οικονομία πολιτική. Διότι αν και η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον βηματισμό της, συνεχίζει να μη στέκεται στα πόδια της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή