Αγριογούρουνα και λύκοι πολιορκούν την Αιώνια Πόλη

Αγριογούρουνα και λύκοι πολιορκούν την Αιώνια Πόλη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι αγριόχοιροι έχουν κατακλύσει τα περίχωρα της Ρώμης σε τέτοιο σημείο ώστε οι ντόπιοι φοβούνται να βγάλουν βόλτα τους σκύλους τους και να πάνε τα παιδιά τους στην παιδική χαρά. Η ανικανότητα των Αρχών να περισυλλέξει τα σκουπίδια σημαίνει ότι οι μεγάλοι κάδοι ξεχειλίζουν από απορρίμματα και αποτελούν πηγές απίστευτου διατροφικού πλούτου για τα ρωμαλέα ζώα. Τα αγριογούρουνα, άλλωστε, έχουν γίνει τολμηρά και γενναία στα περίχωρα της Αιώνιας Πόλης, καθώς και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα, όπως το Βερολίνο και η Βαρκελώνη. Ωστόσο, το θέαμα των αγριόχοιρων με τα μωρά τους να αναζητούν τροφή δεν είναι μόνο παράξενο, αλλά αποτελεί πραγματική απειλή, σύμφωνα με τους κατοίκους των προαστίων της Ρώμης. Περιοχές όπως το Καζάλ Μπρουνόρι και το Σπινατσέτο, στο νότιο άκρο της ιταλικής πρωτεύουσας, συνορεύουν με την ύπαιθρο και με εθνικούς δρυμούς, τους φυσικούς βιότοπους των αγριόχοιρων.

«Τα αγριογούρουνα τριγυρνούν σε πάρκα, έξω από σχολεία και σε δημόσιους κήπους. Δεν είμαστε πια ελεύθεροι να βγούμε από τα σπίτια μας», διαμαρτύρεται ο Φίλιπο Τζιόφι, εκπρόσωπος των κατοίκων. «Ζούμε μέσα στον φόβο. Φοβόμαστε ότι τα ζώα θα μας επιτεθούν. Στο παρελθόν, πολλά θηλυκά αγριογούρουνα επέδειξαν επιθετική συμπεριφορά έναντι των σκύλων, προκειμένου να προστατεύσουν τα μικρά τους. Σήμερα, όμως, είναι επιθετικά και προς τους ανθρώπους».

Στις αρχές του μήνα, ένας νέος πατέρας που περπατούσε έχοντας το 20 μηνών βρέφος του στο καροτσάκι, είπε ότι μια μικρή αγέλη αγριογούρουνων τον ακολούθησε και ένιωσε να απειλείται. «Από το 2017 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά», επισημαίνει ο Τζιόφι. «Μέχρι στιγμής, το δημοτικό συμβούλιο, από το οποίο ζητήσαμε να παρέμβει, δεν μας έχει δώσει καμία απάντηση».

Παράλληλα, όμως, με τους αγριόχοιρους, αυξάνεται και ο αριθμός των λύκων που προσεγγίζουν την περιφέρεια της Αιώνιας Πόλης. Πριν από δύο χρόνια αποκαλύφθηκε ότι μια αγέλη λύκων ζει σε μικρή απόσταση από τη Ρώμη, σε έναν εθνικό δρυμό κοντά στο περιφερειακό οδικό δίκτυο της πόλης. Σήμερα, λύκοι εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προτιμούν να βάζουν στη διατροφή τους αρνιά και πρόβατα, παρά αγριογούρουνα.

Ο Μασιμιλιάνο Τσιανσάντι, πρόεδρος της ένωσης αγροκτηνοτρόφων Confagricoltura, επισημαίνει ότι η κατάσταση με τους λύκους έχει γίνει πλέον πολύ επικίνδυνη. Στην τελευταία κατά σειράν επίθεση των άγριων ζώων σκοτώθηκαν δύο πρόβατα σε ένα αγρόκτημα που απέχει, σε ευθεία γραμμή, μόλις 10 χλμ. από το Καπιτώλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή