Σε ιταλικά χωρικά ύδατα θα εισέλθει το “Open Arms”

Σε ιταλικά χωρικά ύδατα θα εισέλθει το “Open Arms”

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν λίγες ημέρες, ο  διάσημος αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ  Γκιρ ανέβηκε στο πλοίο της ΜΚΟ Open Arms, που βρισκόταν για μία εβδομάδα σχεδόν ακινητοποιημένο στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα με περίπου 150 διασωθέντες μετανάστες.

Ο σταρ έκανε έκκληση εκ μέρους τους για βοήθεια ενώ ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, του απάντησε ειρωνικά  «Να πάρεις τους μετανάστες στη βίλα σου».

Σήμερα όμως, διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο ισπανικό πλοίο επιχειρήσεων διάσωσης να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναστέλλοντας την ισχύ του διατάγματος Σαλβίνι, που το απαγόρευε.

Η ισπανική MKO είχε προσφύγει στην ιταλική δικαιοσύνη ζητώντας να δώσει το πράσινο φως για να πάει στην Ιταλία, με το επιχείρημα ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο προβλέπει πως έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τους μετανάστες σε ασφαλές μέρος.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο της Ρώμης επισημαίνει ότι η προσφυγή του Open Arms «δεν φαίνεται να στερείται νομικής βάσεως». Υπογραμμίζεται, δε, ότι το πλοίο ξεκάθαρα βρέθηκε ενώπιον μιας «έκτακτης και σοβαρής» κατάστασης.

Επομένως, τονίζεται, πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και να λάβει «άμεση βοήθεια» για τους «διασωθέντες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Κερδίσαμε την προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου στην Ιταλία εναντίον του διατάγματος για την ασφάλεια του (Ματέο) Σαλβίνι», δήλωσε ο Όσκαρ Καμπς, ο ιδρυτής της μκο Proactiva Open Arms, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.

Όπως διαβεβαίωσε ο Καμπς, το ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε την «αποβίβαση» των 147 μεταναστών, τους οποίους η Ιταλία αρνείτο να υποδεχθεί.

«Το μόνο που λείπει είναι μας ορίσουν το λιμάνι» όπου θα αποβιβάσουμε τον κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η μκο θα τηρήσει όλες τις νομικές διαδικασίες.

«Πρόκειται για μια επιτυχία: το ναυτικό δίκαιο υπερισχύει» σημείωσε ο Καμπς, προσθέτοντας: «στην Ιταλία, όλος ο κόσμος δεν σκέφτεται όπως ο Σαλβίνι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή