Υποψηφιότητες για την ηγεσία της γαλλικής Κεντροδεξιάς

Υποψηφιότητες για την ηγεσία της γαλλικής Κεντροδεξιάς

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις υποψηφιότητές τους για τη διαδοχή του Λοράν Βοκέζ στην ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» ανακοίνωσαν οι Κριστιάν Ζακόμπ, Γκιγιόμ Λαριβέ και Ζιλιέν Oμπέρ, έχοντας εξασφαλίσει τις υπογραφές στήριξης στελεχών του γκωλικού κόμματος. Στις 26 Αυγούστου, η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα ανακοινώσει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων, με τις εσωκομματικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τις 12-13 Οκτωβρίου. Επικρατέστερος για την ηγεσία θεωρείται ο πρώην υπουργός του Σαρκοζί, Κριστιάν Ζακόμπ, που έχει συγκεντρώσει υπογραφές 122 βουλευτών (από τις 10 που απαιτούνται) και 10.500 μελών του κόμματος. Κεντρική πλατφόρμα του Ζακόμπ είναι η αξιοποίηση της πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα στη Γερουσία και στα δημοτικά συμβούλια της Γαλλίας.

Λιγότερες ελπίδες έχει ο φιλελεύθερος Γκιγιόμ Λαριβέ, που εξελέγη βουλευτής της Ιόν το 2012. Το 2018 έγινε ευρύτερα γνωστός χάρη στον ρόλο του στην προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής διερεύνησης του σκανδάλου Μπεναλά, από την οποία παραιτήθηκε καταγγέλλοντας «πιέσεις από την Προεδρία της Δημοκρατίας». Από την πλευρά του, ο Ζιλιέν Ομπέρ μνημονεύει τους «σκληρούς γκωλικούς» Σαρλ Πασκουά και Φιλίπ Σεγκέν ως πολιτικά του πρότυπα, για να δεσμευθεί ότι θα δώσει προτεραιότητα στους γηγενείς Γάλλους εφόσον εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή