Αντιδράσεις για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στο Λονδίνο

Αντιδράσεις για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στο Λονδίνο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επιστολή προς την εταιρεία ανάπτυξης της συνοικίας του Κινγκς Κρος στο κέντρο του Λονδίνου απέστειλε ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν, επισημαίνοντας ότι η χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων από την εταιρεία ενδέχεται να είναι παράνομη. Ο Καν θέλησε να εκφράσει την ανησυχία του μία ημέρα μετά την παραδοχή από την εταιρεία διαχείρισης της περιοχής ότι αξιοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων «με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian. Στην επιστολή του, με αποδέκτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ρόμπερτ Εβανς, ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητεί διευκρινίσεις για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Οι ιδιοκτήτες του Κινγκς Κρος, συνοικίας που περιλαμβάνει τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό και εκείνον του γειτονικού Σεντ Πάνκρας, τα κτίρια γραφείων της Google και το κτιριακό συγκρότημα της σχολής καλών τεχνών Σεντ Μάρτινς, είναι οι πρώτοι που παραδέχονται ότι αξιοποιούν την αμφιλεγόμενη αυτή τεχνολογία παρακολούθησης. Κάμερες που καταγράφουν τα πρόσωπα πολιτών σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, εμπορικά κέντρα, ποδοσφαιρικά γήπεδα και μουσικές συναυλίες, συλλέγονται από τις διωκτικές αρχές και συγκρίνονται με πρόσωπα υπόπτων από βάσεις δεδομένων.

Η νομιμότητα της τεχνολογίας αυτής δεν είναι, όμως, ξεκάθαρη. Η αστυνομία της Ουαλλίας αντιμετωπίζει μάλιστα αγωγή από την οργάνωση Liberty, εκ μέρους εργαζομένου ο οποίος θεωρεί ότι η καταγραφή του προσώπου του ήταν παράνομη, καθώς δεν είχε υποπέσει σε κάποιο αδίκημα.

Ο δήμος του Κάμντεν, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα του Κινγκς Κρος, ανέφερε ότι η χρήση καμερών ασφαλείας και λογισμικού αναγνώρισης προσώπων δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. «Το κοινό –όπως και ο δήμος μας– θέλει να είναι σίγουρο ότι οι κινήσεις του δεν καταγράφονται παράτυπα», ανέφερε ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Την περασμένη Δευτέρα, η βρετανική υπηρεσία προστασίας δεδομένων ICO δήλωσε ότι εξετάζει την τεχνολογία παρακολούθησης στο Κινγκς Κρος για να αποφανθεί εάν η χρήση της είναι νομότυπη και αξιόπιστη. Επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων μπορεί να υποπέσει σε σφάλματα εξαιτίας των εγγενών προκαταλήψεων των δημιουργών της. Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό σφάλματος για γυναίκες με σκούρο δέρμα κυμαινόταν μεταξύ 21% και 35% στο λογισμικό τριών εταιρειών του χώρου. Το ποσοστό σφάλματος για λευκούς άνδρες δεν υπερέβαινε το 1%. Εχοντας βασιστεί στις ανησυχίες αυτές, ο δήμαρχος του Λονδίνου ανέφερε στην επιστολή του ότι οι δημόσιοι χώροι της πρωτεύουσας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους Λονδρέζους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικών ικανοτήτων, γένους, σεξουαλικής κατεύθυνσης, θρησκεύματος και κοινωνικής τάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή