Κων. Σβολόπουλος, καταξιωμένος ιστορικός με σπουδαίο έργο

Κων. Σβολόπουλος, καταξιωμένος ιστορικός με σπουδαίο έργο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος απεβίωσε την Τρίτη 13 Αυγούστου σε ηλικία 81 ετών. Γεννημένος στην Αθήνα το 1938 σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Παρισιού. Υπήρξε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος. Υπηρέτησε ως καθηγητής της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ (1981-89) και ως καθηγητής της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990-2005).

Ο Κ. Σβολόπουλος κατέταξε το Αρχείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο Μπενάκη και δημοσίευσε σειρά μελετών για τον Κρητικό πολιτικό. Το 1980-90 υπηρέτησε ως διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου. Με πρωτοβουλία των Κωνσταντίνου Τσάτσου, Κωνσταντίνου Τρυπάνη και δική του, ιδρύθηκε το 1983 το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», του οποίου υπήρξε διευθυντής. Ηταν ο γενικός επιμελητής του δωδεκάτομου «Αρχείου Καραμανλή», η έκδοση του οποίου αποτέλεσε σταθμό στη μελέτη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μελέτησε συστηματικά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Επανάσταση του 1821, την πολιτική του Ελ. Βενιζέλου, τον πόλεμο του 1940-41, την πολιτική του Κων. Καραμανλή. Μελέτησε, ακόμη, τη δομή του διεθνούς συστήματος και τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Το έργο του υπήρξε καθοριστικό στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιστορίας στην Ελλάδα.

Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε με τη σύζυγό του και, αφού εξήρε την μεγάλη πνευματική προσωπικότητα του εκλιπόντος, της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατό του.

Τη θλίψη του για την απώλεια εξέφρασε, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας. «Υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που συνεισέφερε με τη βαθιά επιστημονική κατάρτισή του και το πλούσιο έργο του στην κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και της δυναμικής της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 14.00, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή