Η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ λύνει τα χέρια του Ντράγκι

Η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ λύνει τα χέρια του Ντράγκι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις πήρε την άδεια να λάβει γενναία μέτρα. Αυτή ήρθε από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, η οποία ανακοίνωσε χθες πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Η εξέλιξη θα περιορίσει την όποια τευτονική αντίδραση προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάζει ο Ντράγκι.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η ένταση στο διεθνές εμπόριο και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττουν τον προσανατολισμένο προς τις εξαγωγές μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας. Η συρρίκνωση περιορίστηκε χάρη στην ανθεκτικότητα της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. Ομως, ενδέχεται να εξαπλωθούν τα προβλήματα της μεταποίησης. Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών και οι επιχειρήσεις εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης και τον τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας, στην έρευνα υπευθύνων προμηθειών (PMI) που δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου. Πράγματι, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία είναι μόλις 5%, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όπου είχε βρεθεί νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο έχει υποχωρήσει ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ επιδεινώνεται και το καταναλωτικό κλίμα με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί επί τρεις συνεχόμενους μήνες. Βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί τον προηγούμενο μήνα. Η Γερμανία θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τις κρατικές της δαπάνες ώστε να αντισταθμίσει την υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Αν μη τι άλλο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει τον Μάιο ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2019 θα ανέλθει σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μέχρι και την Τρίτη η Μέρκελ επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι πιθανό να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τη δημοσιονομική συγκράτηση του Βερολίνου. Ο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί, το έκανε και μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Στο παρελθόν, ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, είχε απορρίψει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ τμήμα της γερμανικής κοινής γνώμης είχε αντιδράσει στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων δανεισμού. Ο Βάιντμαν έχει ήδη υιοθετήσει πιο ήπια στάση, ενώ η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ενδέχεται να κάνει τη γερμανική κοινή γνώμη πιο δεκτική στα μέτρα υποστήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ. Ο Ντράγκι, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του τον Οκτώβριο, μπορεί να το πράξει λαμβάνοντας θαρραλέα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή