Τα «επιπρόσθετα έσοδα» των Γερμανών βουλευτών

Τα «επιπρόσθετα έσοδα» των Γερμανών βουλευτών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας στους τέσσερεις βουλευτές στην Γερμανία έχει επιπλέον έσοδα παράλληλα με τη βουλευτική του αποζημίωση. Οι περισσότεροι βουλευτές με επιπλέον εισοδήματα προέρχονται από την Χριστιανική Ένωση (CDU) και τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ οι λιγότεροι από το κόμμα των Πρασίνων.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν μετά από σχετική αξιολόγηση δεδομένων, στην οποία προχώρησε το περιοδικό Der Spiegel μαζί με την οργάνωση «Πρωτοβουλία Διαφάνειας-Παρατηρητήριο Βουλευτών», οι Γερμανοί βουλευτές από το φθινόπωρο του 2017 κέρδισαν συνολικά πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις παράλληλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι οι 202 από τους συνολικά 709 βουλευτές, δηλαδή τουλάχιστον ο έννας στους τέσσερις, έχει πληρωθεί για μια τουλάχιστον παράλληλη δραστηριότητα.

Οι Γερμανοί βουλευτές επιτρέπεται σαφώς να έχουν και άλλες απολαβές, εκτός από τη βουλευτική τους αποζημίωση, γεγονός το οποίο είναι κατανοητό. Για παράδειγμα, σημειώνει το Spiegel, επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως ενώ το ίδιο ισχύει για τα κομματικά αξιώματα και για τις θέσεις σε δημοτικά συμβούλια. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για όλα αυτά είναι η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων να «αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων».

Οι επιπλέον απολαβές δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της γερμανικής Βουλής.

Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι στην κορυφή

Στις πρώτες δέκα θέσεις των πιο πλούσιων βουλευτών από επιπλέον εισοδήματα βρίσκονται κυρίων νομικοί και φοροτεχνικοί. Τις υψηλότερες απολαβές με 1,38 εκατομμύρια ευρώ έχει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Σεμπάστιαν Μπρεμ, ο οποίος Διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο με 241 πελάτες. Όπως πάντως σπεύδει να διευκρινίσει, δεν πρόκειται για προσωπικό κέρδος, αλλά για τον συνολικό τζίρο του γραφείου, το οποίο απασχολεί 25 συνεργάτες και άλλους φοροτεχνικούς.

Πολύ καλές είναι και οι αμοιβές που προέρχονται από ομιλίες. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε πάνω από 300.000 ευρώ πρόσθετες αμοιβές, οι οποίες προέρχονται από συνολικά 50 ομιλίες.

Πολύ δραστήριος σε αυτόν τον τομέα είναι και ο Γκρέγκορ Γκύζι, βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» με συνολικά 90 ομιλίες και συμμετοχές σε συζητήσεις. Σε όλα αυτά προστίθενται και τα έσοδα που έχει από το δικηγορικό του γραφείο.

Οι βουλευτές των Πρασίνων δεν έχουν λιγότερες παράλληλες δραστηριότητες, ωστόσο πολλές από αυτές είναι σε εθελοντική βάση ή οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης οι Πράσινοι κερδίζουν σαφώς πολύ λιγότερα από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων: 67 βουλευτές κέρδισαν συνολικά το ποσό των 92.000 ευρώ.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πάντως ότι ο αριθμός των βουλευτών με παράλληλες δραστηριότητες έχει αυξηθεί (από 22% στην αρχή της βουλευτικής περιόδου σε 28% σήμερα) και συχνά το βουλευτικά αξίωμα χρησιμοποιείται ως μέσο για την προσέλκυση και άλλων δραστηριοτήτων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή