Προέλαση δυνάμεων Ασαντ στη βορειοδυτική Συρία

Προέλαση δυνάμεων Ασαντ στη βορειοδυτική Συρία

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Προς την κωμόπολη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία προελαύνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ, απειλώντας να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο της ανταρτικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, που υποστηρίζεται από την Αλ Κάιντα. Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα κυβερνητική στρατεύματα προελαύνουν σε δύο μέτωπα, από τα ανατολικά και τα δυτικά, με στόχο την κωμόπολη Χαν Σεϊχούν, τόπο επίθεσης με χημικά όπλα στις 4 Απριλίου 2017, που προκάλεσε τον θάνατο 89 ανθρώπων. Την εποχή εκείνη, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία είχαν κατηγορήσει το καθεστώς Ασαντ για την επίθεση. Λίγες ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορικής βάσης του στρατού της Δαμασκού Σαϊράτ στην κεντρική Συρία.

Σύμφωνα με αναφορές της ανθρωπιστικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, η κωμόπολη του Χαν Σεϊχούν δεχόταν καταιγιστικά πυρά πυροβολικού. Στο μεταξύ, την κατάρριψη την Τετάρτη αεροσκάφους της συριακής αεροπορίας από ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα επιβεβαίωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Δαμασκού. Ισλαμική οργάνωση δημοσίευσε λίγη ώρα αργότερα βίντεο του πιλότου, ο οποίος παραδέχεται ότι είναι αντισμήναρχος της συριακής πολεμικής αεροπορίας και ότι καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης βομβαρδισμού κοντά στην πόλη Χαν Σεϊχούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή