Απειλή… αντιντόπινγκ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί το εθνικό σύστημα αντιντόπινγκ και οι αρμόδιες αρχές έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αποτρέψουν την… έκρηξή της. Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευσή τους. Το εργαστήριο έχει παραπεμφθεί για να χάσει τη διαπίστευσή του και στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη χώρα μας κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) για να πραγματοποιήσει έλεγχο στο ΕΣΚΑΝ.

Ο απελθών υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης, προκειμένου να διασωθεί το εργαστήριο, αποφάσισε να μεταφερθεί από το ΟΑΚΑ στον «Δημόκριτο», μέτρο που κρίθηκε ελπιδοφόρο από το προσωπικό. Η νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Οι συναρμόδιοι υπουργοί όμως δεν εξέδωσαν την προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), με αποτέλεσμα ο νόμος να παραμείνει ανενεργός. Η νυν ηγεσία και διοίκηση του εργαστηρίου προσπαθεί να πείσει τους εκπροσώπους του WADA ότι, πλέον, λαμβάνονται μέτρα στήριξης του εργαστηρίου για να μη χαθεί η άδειά του. Ηδη ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης βρίσκεται σε επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να υπογραφεί γρήγορα η ΚΥΑ ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση του εργαστηρίου στον «Δημόκριτο».

Το εργαστήριο, που πριν από 15 χρόνια είχε βρεθεί στην κορυφή του κόσμου, έπεσε θύμα της κρίσης με αποτέλεσμα το brain drain των επιστημόνων (υπάρχουν μόλις τέσσερις αναλυτές σήμερα) και τη γήρανση του εξοπλισμού, όπως έχουμε γράψει στην «Κ» από το 2016. Η αδυναμία του εργαστηρίου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις έχει φέρει πολύ κοντά την άρση της διαπίστευσής του από τον WADA, γεγονός που μεταξύ άλλων θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους των ελέγχων.

Πολλά είναι και τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΚΑΝ. Η επικείμενη επιθεώρηση από πλευράς WADA αναμένεται να αναδείξει επισήμως αστοχίες, τις οποίες είχε φέρει ο νυν ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς με ερωτήσεις του στη Βουλή αλλά ποτέ δεν απαντήθηκαν. Τώρα, ο κ. Μαυρωτάς είναι ένας από αυτούς που έχουν κληθεί να κρατήσουν την… καυτή πατάτα. Η θητεία του στο ΕΣΚΑΝ και οι γνώσεις του σε θέματα αντιντόπινγκ αναμένεται να βοηθήσουν σε περίπτωση που οι επιθεωρητές του WADA αποφασίσουν να παραπέμψουν την Ελλάδα ως μη συμμορφούμενη με τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τάκης Γεωργακόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία του ΕΣΚΑΝ. Ο νέος πρόεδρος θα είναι ο καθηγητής Χειρουργικής Παναγιώτης Σκανδαλάκης και σίγουρα θα απαιτηθεί η χειρουργική του επιδεξιότητα για να… σωθεί ο ασθενής. Ετσι, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο κ. Μαυρωτάς, ο κ. Σκανδαλάκης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας επιστήμονας με θητεία στο εργαστήριο και στο ΕΣΚΑΝ αναμένεται να αποτελέσουν τους «τέσσερις ιππότες» που θα προσπαθήσουν να βγάλουν τον ελληνικό αθλητισμό από αυτό το αδιέξοδο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή