Μετ’ εμποδίων προς την Ε.Ε. η Βόρεια Μακεδονία

Μετ’ εμποδίων προς την Ε.Ε. η Βόρεια Μακεδονία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να επιτύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να έχει σοβαρές πιθανότητες να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. τον ερχόμενο Οκτώβριο, έχει αποδυθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας. Αμέσως μετά το καλοκαίρι, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προσανατολίζεται σε ανασχηματισμό προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μεταθέσει την προσοχή από την υπόθεση εκβιασμού επιχειρηματιών «Racket», που οδήγησε στη σύλληψη και την κράτηση του φερόμενου ως συνιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού 1TV Μπόγιαν Γιοβάνοφσκι και του επιχειρηματία Ζόραν Μιλέσκι, για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία των διωκτικών αρχών, καθώς και στην παραίτηση της Κατίτσα Γιάνεβα από τη θέση της επικεφαλής εισαγγελέως της ειδικής εισαγγελίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμπλέκει στην υπόθεση και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος ωστόσο έχει αρνηθεί δημοσίως τις κατηγορίες.

«Υστερα από πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, έπειτα από όλες τις μεταρρυθμίσεις, την προσδοκία μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., σε μια χρονική συγκυρία που οι οικονομικές παράμετροι είναι εξαιρετικές, πρέπει να δώσουμε στη χώρα μια ευκαιρία για τους πολίτες να αυξήσουν το βιοτικό τους επίπεδο και όχι να το καταστρέψουμε μόνο και μόνο επειδή κάποιοι θέλουν πρόωρες εκλογές», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος, επιπλέον, συνομίλησε τηλεφωνικώς για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα Σκόπια με τον επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ότι τα θεσμικά αρμόδια όργανα πρέπει να επιλύσουν υποθέσεις όπως αυτές που προέκυψαν πρόσφατα, αλλά και παλαιότερες (τηλεφωνικές υποκλοπές). Ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε, στο πλαίσιο αυτό, τη συγκρότηση επιχειρησιακής ομάδας, με έργο την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς. Ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι στα Σκόπια επενδύουν πλέον ολοένα και περισσότερο στην πιθανότητα διαχωρισμού (decoupling) των υποψηφιοτήτων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, η οποία τελεί σε βαθιά και πολύμηνη πολιτική κρίση. Υπάρχει η ελπίδα ότι αν κριθεί (όπως αναμένεται άλλωστε) πως η έκρυθμη κατάσταση μέσα στην Αλβανία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, τότε θα αποφασιστεί ο διαχωρισμός των δύο υποψηφιοτήτων. Εως τώρα, πάντως, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Παράλληλα, στα Σκόπια προχωρεί και η υλοποίηση ορισμένων προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον, τοποθετήθηκε νέα επιγραφή κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, όπου τονίζεται ότι αυτό έχει ανεγερθεί «προς τιμήν του Μ. Αλεξάνδρου, μιας ιστορικής προσωπικότητας που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ παρουσιάζεται ως έφιππος πολεμιστής». Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη λήξη της μεταβατικής περιόδου η οποία είχε δοθεί για απομάκρυνση του συμβόλου του ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και από κάθε δημόσια χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή