Ενίσχυση 1,3% του τζίρου στο εμπόριο «βλέπει» η GfK

Ενίσχυση 1,3% του τζίρου στο εμπόριο «βλέπει» η GfK

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 2% εκτιμά η εταιρεία ερευνών αγοράς GfK ότι θα παρουσιάσει ο τζίρος του λιανεμπορίου στην Ε.Ε. –εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου– συμβατικού και ηλεκτρονικού, το 2019 σε σύγκριση με το 2018. Οπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη οι καταναλωτές στην Ευρώπη από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το Brexit, τους εμπορικούς πολέμους και τις προοπτικές για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα. Από την άλλη, η αγορά εργασίας είναι πλέον πιο ισχυρή στην Ευρώπη σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, οι μισθοί αυξάνονται και οι τιμές του πετρελαίου χαρακτηρίζονται από σχετική σταθερότητα.

Ειδικά για την Ελλάδα η GfK προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο κατά 1,3%, έναντι ανάπτυξης 1,5% το 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Σύμφωνα με την GfK οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης του λιανεμπορίου για το 2019 αναμένονται στη Ρουμανία (7%), στη Λιθουανία (5,9%) και στη Λεττονία (4,9%).

Αυξητικές τάσεις αναμένονται και σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου: 3,5% αύξηση του τζίρου του λιανεμπορίου στην Πορτογαλία, 2,4% στην Ισπανία, 1,1% στην Ιταλία, 4,5% στην Κύπρο. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η GfK επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στην ενίσχυση του λιανεμπορίου η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%, αύξηση που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά το εισόδημα 2,5 εκατ. εργαζομένων στη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή