Αυξημένα έσοδα για τις ρωσικές πετρελαϊκές

Αυξημένα έσοδα για τις ρωσικές πετρελαϊκές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά του εμπάργκο έναντι του Ιράν και οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας έχουν αποβεί προς όφελος των ρωσικών πετρελαϊκών, καθώς αυξάνουν τη ζήτηση για ρωσικό αργό και μαζί με τη ζήτηση αυξάνονται και τα έσοδα των εξαγωγέων του κλάδου. Στο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα των ρωσικών πετρελαϊκών ήταν τουλάχιστον 905 δισ. δολάρια αυξημένα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Οπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ το Bloomberg, ο αποκλεισμός των δύο πετρελαιοπαραγωγών αυτών χωρών έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο. Και αυτό γιατί έχουν προκύψει ελλείψεις στην αγορά για το βαρύ ιρανικό πετρέλαιο και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, που είναι παρεμφερή με το ρωσικό. Κι ενώ αυτή η κατηγορία πετρελαίου θεωρείται σε γενικές γραμμές ποιοτικά κατώτερη, ορισμένα διυλιστήρια έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε να επεξεργάζονται αυτό το είδος. Η μετατροπή τους, άλλωστε, σε εγκαταστάσεις ικανές να επεξεργαστούν πιο ελαφρύ πετρέλαιο θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή. Εξάλλου ο αποκλεισμός των δύο χωρών από τη διεθνή αγορά έχει συνδυασθεί με τις μειώσεις στην παραγωγή των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνον να αυξάνεται η ζήτηση για αργό Ουραλίων, αλλά και να ενισχύεται η τιμή του. Οπως τονίζει η Κονστάντσα Ρανγκέλοβα, αναλύτρια πετρελαίου στην JBC Energy, «η τιμή στην οποία πωλείται το αργό Ουραλίων στις χώρες της Μεσογείου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα». Στην εκτίμηση αυτή έχει καταλήξει, άλλωστε, και το ίδιο το Bloomberg βάσει των στοιχείων που δίνουν οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου, τα προγράμματα φόρτωσης πετρελαίου στα ρωσικά λιμάνια και τα στοιχεία της εταιρείας καταγραφής εμπορικών συναλλαγών πετρελαίου S&P Global Platts. Παραδοσιακά, το πετρέλαιο Ουραλίων πωλείται φθηνότερα από το Brent.  Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts, τα τελευταία πέντε χρόνια ένα βαρέλι ρωσικού αργού πωλείτο στις μεσογειακές χώρες κατά μέσον όρο ένα δολάριο φθηνότερα από το Brent και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης κατά 1,63 δολ. φθηνότερα από όσο πωλείτο το Brent στην ίδια περιοχή. Από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, αυτές οι διαφορές ανάμεσα στις τιμές του ρωσικού αργού και του Brent έχουν μειωθεί σημαντικά.

Από τις αρχές του έτους η διαφορά ανάμεσα στις τιμές ουσιαστικά έχει αντιστραφεί, καθώς η τιμή στην οποία πωλείται στη Βόρεια Ευρώπη το ρωσικό αργό είναι κατά 0,86 δολ. το βαρέλι ακριβότερη από την αντίστοιχη του Brent. Σε ό,τι αφορά την τιμή στην οποία πωλείται στις χώρες της Μεσογείου –παραδοσιακή πελατεία των ιρανικών πετρελαϊκών– τώρα έχει φτάσει να είναι κατά ένα και πλέον δολάριο το βαρέλι υψηλότερη από εκείνη του Brent. 

Οπως προδίδουν τα στοιχεία του Bloomberg, αιτία ήταν η επαναφορά του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης από τον Ντόναλντ Τραμπ, που τον Μάιο ανακάλεσε και τις τελευταίες εξαιρέσεις στις κυρώσεις κατά όσων χωρών εξακολουθούν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο. Εχουν, άλλωστε, συνεισφέρει στην αύξηση της τιμής του ρωσικού αργού οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ κατά της Βενεζουέλας από τον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή