Αυστηρά μέτρα στο Εβερεστ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός ορειβατών, o oποίος έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών από αυτούς στο Ορος Εβερεστ, αξιωματούχοι του Νεπάλ πρότειναν τη θέσπιση νέων κανόνων ασφαλείας, που θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό αδειών αναρρίχησης που εκδίδονται για την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι επίδοξοι ορειβάτες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν αναρριχηθεί και σε άλλη υψηλή κορυφή, ενώ οι τουριστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Εβερεστ θα πρέπει να διαθέτουν τριετή εμπειρία στην προετοιμασία ορειβατικών εκδρομών σε μεγάλο υψόμετρο, προτού μπορέσουν να μεταφέρουν ορειβάτες στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Προκειμένου να αποτραπεί η εξοικονόμηση δαπανών, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών, το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι οι πελάτες των τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδείξουν, πριν από την έναρξη του εγχειρήματος αναρρίχησης στη στέγη του κόσμου, ότι έχουν καταβάλει 31.600 ευρώ για την αποστολή.

«Η αναρρίχηση στο Εβερεστ δεν μπορεί να βασίζεται απλά στην επιθυμία του ορειβάτη», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού του Νεπάλ, Γιογκές Μπαταράι. «Προτού εκδώσουμε ορειβατικές άδειες, θα εξετάζουμε την κατάσταση υγείας του ορειβάτη και την ικανότητα αναρρίχησης που διαθέτει». Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει τους νέους κανόνες προς ψήφιση ενώπιον του Κοινοβουλίου, πριν από την έναρξη της επόμενης εαρινής ορειβατικής περιόδου.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων έπεται μιας από τις πιο πολύνεκρες ορειβατικές περιόδους των τελευταίων ετών. Κατά διαστήματα, οι ορειβάτες αναγκάζονταν να περιμένουν επί ώρες σε μια απότομη κορυφογραμμή, προκειμένου να προσεγγίσουν την κορυφή. Εντεκα ορειβάτες σκοτώθηκαν παρότι δεν σημειώθηκαν χιονοστιβάδες ή σεισμικές δονήσεις.

Οι οδηγοί σέρπα και ειδικοί της ορειβατικής βιομηχανίας αποδίδουν ορισμένους από τους θανάτους στις μακρές ουρές, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θύμιζε τον «Αρχοντα των μυγών», με τους ορειβάτες να σπρώχνουν και να διαγκωνίζονται προσπαθώντας να προωθηθούν μέσα στο πλήθος, ενώ βιάζονταν στην κατάβαση προκειμένου να καταφέρουν να ανεφοδιαστούν με οξυγόνο. Η κυβέρνηση του Νεπάλ μελετά την πιθανότητα ανάπτυξης αξιωματούχων για να διαχειρίζονται τα πλήθη.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των ορειβατών που μπορούν να επιχειρήσουν ταυτόχρονη αναρρίχηση προς την κορυφή. Οι ορειβατικές ομάδες μπορούν να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμά τους όπως θέλουν και πολλοί επιλέγουν μια ολιγοήμερη περίοδο του Μαΐου, ώστε να αποφύγουν τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα και τους ισχυρούς ανέμους.

Τη φετινή εαρινή περίοδο, άλλωστε, εκδόθηκε αριθμός-ρεκόρ ορειβατικών αδειών (381), χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκατοντάδες σέρπα που καθοδηγούν τις αποστολές και το προσωπικό υποστήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βόρεια πλευρά του Εβερεστ, στο Θιβέτ, εφαρμόζονται αυστηρότεροι κανόνες, ενώ οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατακτήσει το Εβερεστ από το Νεπάλ μπορούσε, μέχρι σήμερα, να λάβει άδεια και να το επιχειρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή