«Πέρα από τα σύνορα», διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο Καστελλόριζο

«Πέρα από τα σύνορα», διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο Καστελλόριζο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αύριο και για μία εβδομάδα το ακριτικό Καστελλόριζο υποδέχεται την τέταρτη κατά σειρά διοργάνωση του ομώνυμου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα». Από τις 25 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου το «Πέρα από τα Σύνορα» θα αποτελέσει τόπο συνάντησης για κορυφαίους δημιουργούς ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, αλλά και για εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 ξένα και ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα διαγωνιστούν για την κορυφαία τιμητική διάκριση της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους είναι τα «The Greek of the Russian Empire» (Ρωσία), «HAMADA» (Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία), «Our Territory» (Βέλγιο, Ιταλία), «Time to Leave» (Τουρκία), «To the Living», «Fatherland», «Deep Roots» (Γαλλία), «Hugo Blanco: Deep River» (Περού), «Το ξεχασμένο παρελθόν», «Tokei Maru», «Η Δεύτερη Ευκαιρία», «I Itsai Romni», «Μια ζωή» (Ελλάδα) και άλλα. Το τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι το University of York, ενώ το τιμώμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης είναι το BBC 4. Το 

«Πέρα από τα Σύνορα» πλαισιώνεται και φέτος από πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οσοι βρίσκονται εκείνες τις ημέρες στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας για τους ANZAC, να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Νόστος, Η επιστροφή του Οδυσσέα» του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και να απολαύσουν μοναδικές μουσικές συναυλίες από τον Μπάμπη Τσέρτο και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Ακόμη θα λάβει χώρα διεθνές πάνελ με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή (Civil Disobedience), στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Οι παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά από τον βραβευμένο εκπαιδευτή Ρομπέρτο Κάλιτς, αφήγηση μύθων του Αισώπου και λαϊκών παραμυθιών από τον χαρισματικό αφηγητή Δημήτρη Αβούρη, παραστάσεις Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Ξάνθης και μαθήματα για την Ομήρου Οδύσσεια από τη θεατρολόγο Σουσάνα Καρδούλια. Μέσα από προγράμματα του Ιδρύματος Ευγενίδου θα μάθουν πώς ακριβώς γίνεται μια έκρηξη, πώς να φτιάξουν μόνα τους σαπούνι και πώς να ανακυκλώσουν χαρτί, ενώ θα παρατηρήσουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό και θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα πλανητικά και αστρικά σώματα του γαλαξία μας, με τη βοήθεια των ειδικών του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Τέλος, το «Πέρα από τα Σύνορα» εντάσσει στο πρόγραμμά του τις ειδικές προβολές «Κρυμμένα Τοπία της Νάξου» της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, «Η Ανατολή Εδυσε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή