Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο αναχώρησε από το Γιβραλτάρ

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο αναχώρησε από το Γιβραλτάρ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής, μετά την απόρριψη από τις αρχές της βρετανικής περιοχής του αιτήματος των ΗΠΑ να κατασχεθεί εκ νέου.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται νότια.

Η κυβέρνηση του Ιράν επιβεβαίωσε ότι το δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης αναχώρησε από το Γιβραλτάρ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το δεξαμενόπλοιό μας εγκατέλειψε το Γιβραλτάρ και πλέει σε διεθνή ύδατα έπειτα από 45 ημέρες», ανέφερε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Χαμίντ Μπαϊντινετζάντ, μέσω Instagram.

Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι αρχές του «Βράχου» απέρριψαν το αίτημα κατάσχεσης του σκάφους που υπέβαλε η Ουάσιγκτον κατ’ εφαρμογή κυρώσεων που προβλέπει αμερικανικός νόμος. «Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, το Γιβραλτάρ αδυνατεί να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ», ανέφεραν.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η βρετανική περιοχή απέρριψε αμερικανικό αίτημα συνδρομής στην κρίση στην οποία ενεπλάκησαν η Ουάσιγκτον, η Τεχεράνη και το Λονδίνο.

Το Grace 1 κατασχέθηκε από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, εξαιτίας υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.

Στο μεταξύ, όπως εξήγησαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, οι αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν πολλά αιτήματα προκειμένου το τάνκερ να παραμείνει ακινητοποιημένο. Όμως «το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ», υπογράμμισαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, ενώ ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν συγκεκριμένα την εφαρμογή κάποιων αμερικανικών νόμων», όπως αυτοί που αφορούν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Η κατάσχεση του (πρώην) Γκρέις 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στην κατάσχεση του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στο Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό μεγάλης διεθνούς σημασίας.

Τα δύο πλοία και τα πληρώματά τους μετατράπηκαν σε πιόνια στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι που εκτυλίσσεται από τον Μάιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία. 

Η αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου κάνει ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν ελπίδες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή του Κόλπου.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Κυριακή ότι «το Ιράν θα ήθελε να μιλήσουμε», κάτι που απέδωσε στην δεινή θέση που έχει βρεθεί η ιρανική οικονομία, προσθέτοντας πως «μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα, αλλά οι Ιρανοί δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή