Εναλλακτικές λύσεις για το backstop προτείνει το Λονδίνο στον Τουσκ

Εναλλακτικές λύσεις για το backstop προτείνει το Λονδίνο στον Τουσκ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα –το αποκαλούμενο backstop– με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.

Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι το backstop πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η ΕΕ με την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι. Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει πως είναι πιθανό να εξευρεθεί μια διευθέτηση και ότι αυτό αποτελεί την "ύψιστη προτεραιότητα" της κυβέρνησής του.

"Το ΗΒ και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι «εναλλακτικές διευθετήσεις» μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης. Κατά συνέπεια: προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες διευθετήσεις όσον το δυνατόν ευρύτερα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης" των δύο πλευρών, προστίθεται στην επιστολή.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι το backstop είναι "μη βιώσιμο" επειδή είναι "αντιδημοκρατικό και ασύμβατο με την εθνική κυριαρχία του ΗΒ", όμως ο ίδιος δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα. "Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση για τον σκοπό αυτό και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα πράξει το ίδιο", σημειώνει.

Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να τηρήσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ αν δεν βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδάις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή