Επίθεση κατά τουρκικής πομπής

Επίθεση κατά τουρκικής πομπής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν χθες μια τουρκική οχηματοπομπή που κατευθυνόταν προς σταθμούς παρατήρησης της Αγκυρας στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Αμυνας που κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς πολίτες και δώδεκα τραυματίες. Το υπουργείο δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες στην ανακοίνωσή του, ωστόσο καταδίκασε έντονα τις αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας, προσθέτοντας πως είναι πλήρως αντίθετες με «τις υφιστάμενες συμφωνίες, τη συνεργασία και τον διάλογο της Τουρκίας με τη Ρωσία». Το Ιντλίμπ είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές που εξακολουθούν να μην υπόκεινται στον κυβερνητικό έλεγχο του καθεστώτος του Ασαντ, ενώ υποτίθεται πως βρίσκεται υπό την προστασία μιας ζώνης ασφαλείας που συμφωνήθηκε με την Τουρκία πριν από περίπου ένα έτος.

Η Τουρκία εξακολουθεί να στηρίζει ορισμένες από τις ομάδες μαχητών της βορειοδυτικής Συρίας και διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο Ιντλίμπ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Σύρου προέδρου. Παρά τη συμφωνία, οι επιθέσεις της κυβέρνησης στην περιοχή έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Απρίλιο και ως εκ τούτου έχουν ήδη σημειωθεί εκατοντάδες θάνατοι πολιτών.

Σχολιάζοντας τις επιδρομές, το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Συρίας, SANA, ανέφερε πως η τουρκική οχηματοπομπή ήταν φορτωμένη με πυρομαχικά και διέσχισε τα σύνορα για να κατευθυνθεί προς την πόλη Χαν Σεϊχούν, ώστε να προσφέρει βοήθεια σε τρομοκρατικές ομάδες. Επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, το SANA κατήγγειλε τη μεταφορά των οχημάτων ως «πράξη επιθετικότητας», προσθέτοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα του Συριακού Αραβικού Στρατού στην προσπάθειά του να εξαλείψει τα απομεινάρια των τρομοκρατών της περιοχής.

Ειδικός απεσταλμένος του Al Jazeera στο Ιντλίμπ ανέφερε πως η τουρκική πομπή αποτελούνταν από επτά τανκς και βαρύ πυροβολικό, προσθέτοντας ότι τα οχήματα αναγκάστηκαν να σταματήσουν στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, κοντά στην πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, καθώς η ρωσική αεροπορία άνοιξε πυρά στην περιοχή. «Είναι σαφές πως η συριακή-ρωσική συμμαχία θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική οχηματοπομπή: πως δεν πρέπει να προσεγγίσει τις περιοχές κοντά στη Χαν Σεϊχούν, όπου διαδραματίζονται σοβαρές συγκρούσεις με τους μαχητές της περιοχής», δήλωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Σουχάιμπ αλ Χαλάφ.

Τα Ηνωμένα Εθνη απάντησαν στις χθεσινές επιθέσεις κάνοντας έκκληση για σεβασμό στη ζωή των αθώων πολιτών, ιατρών και μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει 500 θανάτους πολιτών, ωστόσο η Ρωσία και η Συρία ισχυρίζονται πως οι δυνάμεις τους ανοίγουν πυρά μόνο κατά μαχητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή