Συγκυβέρνηση Δεξιάς – Ακροδεξιάς στη Μαδρίτη

Συγκυβέρνηση Δεξιάς – Ακροδεξιάς στη Μαδρίτη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυόμισι μήνες μετά τις τοπικές εκλογές της 26ης Μαΐου η προερχόμενη από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο ορκίστηκε χθες πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης. Υπό άλλες συνθήκες το γεγονός δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη αίσθηση, δεδομένου ότι το ΡΡ κυβερνάει την αυτόνομη περιοχή της πρωτεύουσας αδιαλείπτως από το 1995. Στις τελευταίες τοπικές εκλογές, όμως, το ΡΡ, έχοντας αποδυναμωθεί καίρια από τα βαρύτατα οικονομικά σκάνδαλα που το έπληξαν επί πρωθυπουργίας Μαριάνο Ραχόι, παραχώρησε την πρώτη θέση στους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ. Χρειάστηκε η σύμπραξη του ΡΡ με το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, ύστερα από σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκλογή της Αγιούσο από το τοπικό κοινοβούλιο. Η συνεργασία με το Vox, στους κόλπους του οποίου στεγάζονται νοσταλγοί της δικτατορίας του Φράνκο, προκάλεσε αντιδράσεις από την πιο προοδευτική πτέρυγα της Κεντροδεξιάς. Ωστόσο, ο ηγέτης του ΡΡ Πάμπλο Κασάδο επιμένει ότι το πείραμα της Μαδρίτης πρέπει να γενικευθεί σε πανεθνική κλίμακα. Το κόμμα του υπέστη παταγώδη ήττα στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του συρρικνώθηκε από 137 σε 66 βουλευτές, γεγονός που τον ώθησε στη λογική της συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις πτέρυγες της συντηρητικής παράταξης.

Στο περιθώριο της χθεσινής τελετής ορκωμοσίας της Αγιούσο, ο Κασάδο δήλωσε ότι, αν προκύψουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, τα τρία συντηρητικά κόμματα (ΡΡ, Ciudadanos, Vox) οφείλουν να σχηματίσουν εκλογικό συνασπισμό, ώστε να μην ευνοηθούν από τον κατακερματισμό τους οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών βρίσκεται στον ορίζοντα. Επί του παρόντος, πάντως, τόσο οι Ciudadanos, που διεκδικούν ηγεμονικό ρόλο στη συντηρητική παράταξη, όσο και το Vox, που είδε τη δύναμή του να αυξάνεται αλματωδώς στις τελευταίες εκλογές, απορρίπτουν την πρόταση συνεργασίας του Κασάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή