Οι Ρώσοι δανείζονται για κάλυψη βασικών αναγκών

Οι Ρώσοι δανείζονται για κάλυψη βασικών αναγκών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πάροδο μιας τετραετίας όπου δεν έχει υπάρξει ενίσχυση των εισοδημάτων στη Ρωσία, τα νοικοκυριά καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους και αυξάνουν την έκθεσή τους σε δάνεια, προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες. Τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις αυξήθηκαν κατά 25% το 12μηνο που έληξε στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Συν τοις άλλοις, οι Ρώσοι που εξυπηρετούν με δυσκολία τα δάνειά τους καλύπτουν το ένα τρίτο όλων των δανειοληπτών από το 20% που ίσχυε το 2017, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας σφυγμομετρήσεων VTsIO.

«Τα εισοδήματα δεν ενισχύονται και είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει κανείς στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας κάτω από αυτές τις συνθήκες επί μία πενταετία ή ακόμη και εξαετία», υπογραμμίζει η Λιουντμίλα Πρεσνιάκοβα, κοινωνιολόγος στο Ιδρυμα Κοινής Γνώμης που βρίσκεται στη Μόσχα. Είναι ακόμη μία ανησυχητική ένδειξη για την πορεία της ρωσικής οικονομίας που περιπλέκει τα πράγματα για την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει θέσει στόχο την αύξηση της ανάπτυξης κατά 1,3% μέσα στο 2019. Ακόμη και η υποχώρηση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως θετική ένδειξη για την οικονομία, προέρχεται από την αδυναμία των νοικοκυριών να αυξήσουν τις δαπάνες τους. «Ο πληθωρισμός έχει αποδυναμωθεί αλλά δεν επηρεάζεται θετικά η κατάσταση της οικονομίας από αυτό», σχολιάζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Αντον Ταμπάς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Expert RA, η οποία εδρεύει στη Μόσχα. Παρ’ όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποστηρίζει πως η αύξηση των καταναλωτικών δανείων δεν υποδηλώνει οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή