Λύση από την Ισπανία στο δράμα των μεταναστών

Λύση από την Ισπανία στο δράμα των μεταναστών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η αγωνία για τους 107 μετανάστες που παραμένουν καθηλωμένοι στο σκάφος της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Open Arms στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα, παρά την πρόταση της Ισπανίας να ελλιμενιστεί το πλοίο στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Η Open Arms ανακοίνωσε χθες ότι Μαδρίτη και Ρώμη είχαν έρθει σε συμφωνία για την αποβίβαση των μεταναστών στη Μαγιόρκα, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας, αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου στη Λαμπεντούζα. Με δήλωσή της, η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε τα περί συμφωνίας με τη Ρώμη, επιβεβαίωσε όμως ότι για ανθρωπιστικούς λόγους είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους μετανάστες στο πλησιέστερο ισπανικό λιμάνι.

Την Κυριακή, η ισπανική κυβέρνηση είχε προτείνει να κατευθυνθεί το πλοίο της Open Arms στο λιμάνι της πόλης Αλχεθίρας, στη νότια Ισπανία. Ωστόσο, η ΜΚΟ απέρριψε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι, ύστερα από 18 ημέρες ταλαιπωρίας, οι μετανάστες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και τα περιθώρια ανοχής τους εξαντλούνται. Κατόπιν αυτών, η Μαδρίτη αντιπρότεινε τη Μαγιόρκα, που βρίσκεται πλησιέστερα στη Λαμπεντούζα, αν και δεν παύει να απέχει από αυτήν περίπου 1.000 χλμ. H Open Arms χαρακτήρισε «ακατανόητη» και τη νέα πρόταση της Μαδρίτης, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν άλλες τρεις ημέρες ναυσιπλοΐας για το μικρό ισπανικό σκάφος, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από τη Λαμπεντούζα. Αντιπρότεινε, δε, να μεταφερθούν οι μετανάστες στην Κατάνια της Σικελίας και από εκεί να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Μαδρίτη, με κάλυψη των εξόδων από τη ΜΚΟ.

Στο μεταξύ, ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ αποκάλεσε τον Ματέο Σαλβίνι «μικρό Τραμπ», στηλιτεύοντας τη στάση του στο μεταναστευτικό. Ο Γκιρ ανέβηκε πριν από δύο εβδομάδες στο σκάφος της Open Arms για να μεταφέρει τρόφιμα στους μετανάστες, ενώ ο Σαλβίνι τον κάλεσε να πάρει τους διασωθέντες στην έπαυλή του στο Χόλιγουντ. Το συγκεκριμένο πλοίο διέσωσε στις αρχές Αυγούστου 151 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης. Η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε ορισμένους εξ αυτών, που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, ενώ το Σάββατο επέτρεψε σε 27 ανηλίκους να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή