Η Αργεντινή φλερτάρει ακόμα μια φορά με τη χρεοκοπία

Η Αργεντινή φλερτάρει ακόμα μια φορά με τη χρεοκοπία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτερα στην κρίση βυθίζεται πάλι η Αργεντινή με τα ομόλογά της να επιστρέφουν χθες στην πτωτική πορεία τους, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημείωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 47,657%, ενώ παράλληλα ανεβαίνει το κόστος των συμβολαίων ασφάλισης του χρέους της έναντι κινδύνου πτώχευσης. Αντανακλά, έτσι, την εκτίμηση της αγοράς ότι η πάλαι ποτέ ευημερούσα οικονομία της Λατινικής Αμερικής οδεύει και πάλι προς πτώχευση.

Εχει προηγηθεί η μεγάλη πτώση όλων των  τίτλων της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών στο χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, εξαιτίας της ήττας που υπέστη ο φιλελεύθερος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ανέκαμψαν κάπως οι τίτλοι της χώρας, όταν ο Μάκρι ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας και του εισοδήματος των Αργεντίνων. Ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις τιμές των καυσίμων για 90 ημέρες, αυξάνει τον βασικό μισθό και τροποποιεί τη φορολογία εισοδήματος των εργαζομένων. Μεσολάβησε, όμως, στα τέλη της εβδομάδας η υποβάθμιση του αργεντίνικου χρέους στο επίπεδο των «ομολόγων σκουπιδιών» από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και στη συνέχεια η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Νίκολας Ντουχόβνε.

Ετσι, χθες η απόκλιση ανάμεσα στις αποδόσεις των αργεντίνικων ομολόγων και των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου διευρύνθηκε κατά 203 μονάδες βάσης, φτάνοντας στις 18,56 εκατοστιαίες μονάδες. Εν ολίγοις οι επενδυτές ζητούν απόδοση κατά 18,56 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από την απόδοση του δεκαετούς των ΗΠΑ για να διακρατούν χρέος του Μπουένος Αϊρες. Την ίδια στιγμή, η τιμή των εκατονταετών ομολόγων της Αργεντινής βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς χθες περιορίστηκε στα 46,5 σεντς για κάθε δολάριο της ονομαστικής τους αξίας. Παράλληλα αυξάνεται διαρκώς η τιμή των συμβολαίων ασφάλισης του αργεντίνικου χρέους έναντι κινδύνου πτώχευσης και αντανακλά την εκτίμηση της αγοράς που δίνει 86% πιθανότητα να προχωρήσει το Μπουένος Αϊρες σε νέα στάση πληρωμών στην επόμενη πενταετία.

Ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας αυξάνεται δραματικά εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που σημείωσε το πέσο Αργεντινής, δυσχεραίνοντας την αποπληρωμή του χρέους της. Μέχρι το τέλος του έτους το Μπουένος Αϊρες πρέπει να πληρώσει ομόλογα αξίας 33,7 δισ. δολαρίων που έχουν εκδοθεί σε ξένο νόμισμα, με την πλειονότητά τους να είναι βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια. Σημειωτέον ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αργεντινής μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 3,9 δισ. δολάρια στα 62,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο.

«Θα βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη αστάθεια και πιο απότομες διακυμάνσεις από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο», προβλέπει ο Γκράχαμ Στοκ, στέλεχος της BlueBay Asset Management, στο Λονδίνο. Ο εν λόγω αναλυτής θεωρεί «ανεπαρκή» τα μέτρα του Μάκρι και προεξοφλεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή