Η τεχνολογία θα φέρει την επόμενη διεθνή οικονομική κρίση

Η τεχνολογία θα φέρει την επόμενη διεθνή οικονομική κρίση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας θα είναι αυτός που θα οδηγήσει στην επόμενη ύφεση, όπως ακριβώς ο τομέας των επισφαλών στεγαστικών δανείων οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τη διετία 2008-2009 και η «φούσκα» του Ιντερνετ στην κατάρρευση της αγοράς το 2000. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν οικονομολόγοι του Bloomberg, που ωστόσο υπογραμμίζουν ότι θα ήταν πρόωρο να μιλήσει κανείς για επικείμενη ύφεση, όπως και ότι «η τεχνολογία είναι το ισχυρό σκέλος της οικονομίας». Εκτιμούν, πάντως, πως η Amazon είναι ανάμεσα στις εταιρείες που θα πληγούν περισσότερο στην επόμενη ύφεση. Οι πλέον ευάλωτες φαίνεται πως είναι:

Η Amazon επειδή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και επειδή αυξάνει το προσωπικό της. Εχει ανακοινώσει 600.000 προσλήψεις και εκατοντάδες καινούργια και μεγάλα καταστήματα για την αποθήκευση και τη μεταφορά προϊόντων. Επιπλέον, ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας της Amazon, η ψηφιακή διαφήμιση, είναι επιρρεπής στις μεταβολές του οικονομικού κύκλου.

Η βιομηχανία ειδών πολυτελείας Swatch διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση ύφεσης σε σύγκριση με τις βιομηχανίες ειδών μαζικής παραγωγής. Σε περίπτωση ύφεσης στο εγγύς μέλλον, το πρόβλημα θα συνδυαστεί με τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο και τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση της Swatch στο Χονγκ Κονγκ είναι μεγαλύτερη από οποιασδήποτε άλλης βιομηχανίας ειδών πολυτελείας. Η Κίνα, μαζί με το Χονγκ Κονγκ, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 των πωλήσεών της, σύμφωνα με αναλυτές της Kepler Cheuvreux. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές ρολογιών της Swatch σημείωσαν πτώση 22% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Η Daimler, επειδή αντιμετωπίζει κινδύνους όχι μόνον από μια επιβράδυνση στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας, αλλά και από ανάλογη επιβράδυνση στις ΗΠΑ, όπου έχει μεγάλη έκθεση.

Παράγει δύο μοντέλα των λεγόμενων οχημάτων ελεύθερου χρόνου (SUV) στην Αλαμπάμα. Παράλληλα, το 1/4 των εσόδων της προέρχεται από την αμερικανική αγορά, ποσοστό πολύ σημαντικότερο από το αντίστοιχο στη Γερμανία ή στην Κίνα, όπου έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με την BAIC.  Η Caesars, η μεγαλύτερη επιχείρηση καζίνο στις ΗΠΑ, επειδή ετοιμάζεται να επωμισθεί μεγάλο όγκο χρέους για να χρηματοδοτήσει τη συγχώνευσή της με την Eldorado Resorts, που θα χρειαστεί 8,2 δισ. δολάρια. Δυσκολεύτηκε, όμως, πολύ να διαφύγει από την υπερχρέωσή της την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση της σημαντικότερης μονάδας της για να εξυγιάνει τους ισολογισμούς της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή