Το στοίχημα των Εξαρχείων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2017, ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Alpha, είχε δηλώσει σχετικά με το καθεστώς ανομίας στα Εξάρχεια: «Εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια, σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει αυτή την εντολή». Τον Απρίλιο του 2019, μετά την επίθεση κουκουλοφόρων κατά λιμενικών στην οδό Ερεσού, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί ξανά στο θέμα. Στη διάρκεια περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία είχε δεσμευθεί ότι «την επόμενη ημέρα των εκλογών, να γνωρίζουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σε κάθε γωνιά της χώρας, χωρίς ανοχή σε οργανώσεις που προσομοιάζουν πια με παρακρατικά σχήματα». Το μεσημέρι της Κυριακής, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πραγματοποίησαν νέα επιχείρηση «σκούπα» στην πλατεία Εξαρχείων και συνέλαβαν τέσσερις διακινητές ναρκωτικών, από την Αλγερία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ηταν η 7η ή 8η αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στην πλατεία, το τελευταίο εικοσαήμερο.

Πρόθεση των επιτελών της Αστυνομίας είναι, με αιχμή τις επιχειρήσεις κατά ναρκεμπόρων, η ΕΛ.ΑΣ. να μονιμοποιήσει σταδιακά την παρουσία της στην περιοχή. Ο ίδιος ο αναρχικός – αντιεξουσιαστικός χώρος εξάλλου, έχει εδώ και αρκετό καιρό κηρύξει πόλεμο στους ντίλερ ναρκωτικών: «να τσακίσουμε τις ναρκομαφίες και τις αντικοινωνικές συμμορίες» ήταν το σύνθημα συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την 29η Μαρτίου στην πλατεία. Σήμερα, η αλλαγή τακτικής και η υιοθέτηση μιας περισσότερο δυναμικής στάσης στο θέμα των Εξαρχείων είναι ορατή, χωρίς ωστόσο να παραβλέψουμε ότι η Αστυνομία είχε και το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για ναρκωτικά στην περιοχή. Εκείνο που θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα και την αντοχή του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση των 23 υπό κατάληψη κτιρίων στα Εξάρχεια.

Στις πρώτες παραγράφους του σχεδίου που επεξεργάστηκαν η κυβέρνηση και ο Δήμος της Αθήνας για την «ανασυγκρότηση» της γειτονιάς, εξάλλου, γίνεται αναλυτική  αναφορά στα κατειλημμένα κτίρια, που φιλοξενούν μετανάστες ή λειτουργούν ως «αυτοδιαχειριζόμενα στέκια» αναρχικών. Στο Athens Indymedia, ο «χώρος» δημοσιεύει καλέσματα για συγκρότηση περιπολιών υπεράσπισης των καταλήψεων μαζί με φωτογραφίες κουκουλοφόρων που κρατούν ρόπαλα. Επιπλέον, οι επιτελείς της ΓΑΔΑ δεν έχουν ξεχάσει το κακό προηγούμενο των καταλήψεων «Βοξ» στη Θεμιστοκλέους, «Gare» στην Καλλιδρομίου και αλλού. Εκκενώθηκαν μεν από την ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο λίγες μόλις ώρες αργότερα ανακαταλήφθηκαν από ομάδες αναρχικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή