Ισπανικό πολεμικό πλοίο θα παραλάβει τους μετανάστες από το Open Arms

Ισπανικό πολεμικό πλοίο θα παραλάβει τους μετανάστες από το Open Arms

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα πολεμικό πλοίο για να παραλάβει τους μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, μετά την απαγόρευση αποβίβασης των 107 μεταναστών του στην Ιταλία από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι. 

Το σκάφος Audaz «θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), θα ταξιδέψει για τρεις ημέρες μέχρι τη Λαμπεντούζα όπου και θα παραλάβει τους ανθρώπους που περισυνελέγησαν από το Open Arms» και θα τους μεταφέρει μέχρι το λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Nήσους, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες του Open Arms από την Κυριακή καταφεύγουν σε κινήσεις απελπισίας πηδώντας στη θάλασσα με σκοπό να προσεγγίσουν τη Λαμπεντούζα κολυμπώντας. 

Συγκεκριμένα, εδώ και 19 ημέρες παραμένουν σχεδόν «εγκλωβισμένοι» στο πλοίο της ΜΚΟ και ενώ βλέπουν την ακτή να είναι τόσο κοντά τους, δεν τους επιτρέπεται να την προσεγγίσουν, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, δέκα μετανάστες – επιβάτες του Open Arms πήδηξαν στη θάλασσα και είτε προσπαθούν να κολυμπήσουν μέχρι τη στεριά είτε να περισυλλεγούν.

Ισπανικό πολεμικό πλοίο θα παραλάβει τους μετανάστες από το Open Arms-1

Οι μετανάστες αρνούνται από την πλευρά τους να επιστρέψουν στο πλοίο, ενώ η ένταση μεταξύ της ΜΚΟ και της ιταλικής κυβέρνησης οξύνεται όλο και περισσότερο. Παράλληλα, το πλοίο αρνείται να εγκαταλείψει τα ιταλικά χωρικά ύδατα.

«Έχουμε στείλει προειδοποίηση εδώ και μέρες, η απελπισία έχει τα όριά της», δήλωσε ο ιδρυτής του Open Αrms, Οσκαρ Καμπς, ο οποίος κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο που δείχνει τέσσερις μετανάστες που φορούν πορτοκαλί σωσίβια να κολυμπούν προς την Λαμπεντούζα. «Η ψυχολογική και φυσική τους κατάσταση είναι σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Καμπς. ΔΦ

Με πληροφορίες από AP, SKY NEWS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή