Πιέσεις από την πολιτική κρίση στην Ιταλία

Πιέσεις από την πολιτική κρίση στην Ιταλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ύστερα από την ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στον Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την έκθεση της οικονομίας σε κίνδυνο, καθώς αποβλέπει στο προσωπικό και πολιτικό όφελός του. Στις 8 Αυγούστου, ο Σαλβίνι είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Κόντε, καθιστώντας πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές, εις βάρος της οικονομίας. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε με απώλειες 1,11%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών Unione de Banche Italiane και Banco BPM διολίσθησαν περισσότερο από 2,3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,68%, ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,90%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,50% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 0,55%. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισε, επίσης, ο κλάδος πρώτων υλών, επειδή η BHP Group προειδοποίησε πως το κλίμα απαισιοδοξίας στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για τα σιδηρομεταλλεύματα και τον χαλκό. «Οι αγορές τηρούν επιφυλακτική στάση, διότι παραμένουν ακόμη ανοιχτά πολλά μέτωπα», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της ολλανδικής Rabobank στο πρακτορείο Reuters. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit είναι οι βασικοί λόγοι ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν απώλειες της τάξεως του 0,31% και 0,47% αντίστοιχα, τερματίζοντας την άνοδο που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε απώλειες έως και 0,81% εν μέσω της συνεδρίασης, λόγω σεναρίων που θέλουν μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία, της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και του κινδύνου ενός άτακτου Brexit. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 56,34 δολάρια το βαρέλι με οριακή πτώση (-0,05%). Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έφθασε τα 60,12 δολάρια με άνοδο 0,64%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή