Ιταλία: Στη Λαμπεντούζα με απόφαση εισαγγελέα οι 100 διασωθέντες

Ιταλία: Στη Λαμπεντούζα με απόφαση εισαγγελέα οι 100 διασωθέντες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ. Μεταφορά των 100 διασωθέντων στη Λαμπεντούζα και κατάσχεση του σκάφους της οργάνωσης Open Arms αποφάσισε ο εισαγγελέας του Ακράγαντα, Λουίτζι Πατρονάτζο, μετά την επίσκεψή του στο σκάφος της οργάνωσης. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι, ύστερα από 19 ημέρες στη θάλασσα, οι συνθήκες συνωστισμού και υγιεινής στο σκάφος επιβάλλουν την άμεση εκκένωσή του. «Η κατάσταση στο σκάφος είναι εκρηκτική, πρόκειται για έκτακτη ανάγκη», είπε ο εισαγγελέας που έφθασε στη Λαμπεντούζα με ελικόπτερο, συνοδευόμενος από δύο γιατρούς.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει συμφωνήσει να παραλάβει τους διασωθέντες του σκάφους της Open Arms, αλλά η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθούσε έως χθες να αρνείται την αποβίβασή τους στη Λαμπεντούζα και τη μετάβασή τους αεροπορικώς στην Ισπανία. Μετά την εισαγγελική εντολή, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι οι 100 θα αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα, την οποία παρατηρούν εδώ και ημέρες από απόσταση 800 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι απαραίτητο το ταξίδι του σκάφους του ισπανικού πολεμικού ναυτικού «Audaz», το οποίο αναχώρησε χθες το απόγευμα από τη βάση Ρότα, στις ακτές του Ατλαντικού, και αναμενόταν να περάσει το Γιβραλτάρ, φθάνοντας στη Λαμπεντούζα ύστερα από τρεις ημέρες.

Η προοπτική της νέας αναμονής οδήγησε κάποιους από τους επιβάτες να πέσουν χθες στη θάλασσα, επιχειρώντας να διασχίσουν κολυμπώντας τα 800 μέτρα έως τη Λαμπεντούζα. «Την Παρασκευή ενημερώσαμε γραπτώς ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται στο σκάφος», δήλωσε στην εφημερίδα Εl Pais ο 56χρονος κυβερνήτης και ιδρυτής της οργάνωσης Open Arms, Οσκαρ Καμπς. «Η κατάσταση από τότε έχει επιδεινωθεί. Είχαμε εξεγέρσεις, καβγάδες, κρίσεις πανικού, ανθρώπους που έπεφταν στη θάλασσα προσπαθώντας απεγνωσμένα να φθάσουν στην ακτή», προσέθεσε.

Αρχικά το σκάφος της Open Arms είχε διασώσει 160 άτομα, εκ των οποίων τα 60 μεταφέρθηκαν σταδιακά στην Ιταλία, επειδή ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες (γυναίκες, παιδιά, ασθενείς). Το σκάφος βρισκόταν από τον Ιανουάριο στο λιμάνι της Βαρκελώνης, καθώς οι ισπανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι δεν είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις διάσωσης. Ελαβε άδεια απόπλου για να μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό στη Σάμο και στη Λέσβο και στη διαδρομή διέσωσε τους 160 ανθρώπους στην Κεντρική Μεσόγειο.

Καθώς η Ιταλία επιμένει στα κλειστά λιμάνια, η ισπανική κυβέρνηση βρέθηκε υποχρεωμένη να αναζητήσει λύση. Ετσι, η Μαδρίτη αναθεώρησε τα περί ακαταλληλότητας του σκάφους της Open Arms και ζήτησε από το καράβι να διασχίσει υπερφορτωμένο τη Μεσόγειο, μεταφέροντας τους ναυαγούς στην Πάλμα της Μαγιόρκα. Ο Καμπς αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες στο σκάφος δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ταξίδι στην ανοικτή θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή