Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ ο ΔΕΔΔΗΕ με επίσημη ανακοίνωσή του εξαιτίας της πρόσκρουσης του μοιραίου ελικοπτέρου, τύπου Agusta A109, με καλώδια της ΔΕΗ με τραγικό απολογισμό την πτώση του ελικοπτέρου στον διαύλο με το Γαλατά και τον θάνατο των τριών επιβαινόντων.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης στα καλώδια που παρέχουν ηλεκτροδότηση στον Πόρο ήταν το νησί να βυθιστεί στο σκοτάδι από χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ηλεκτρικό ρεύμα έχει ήδη ένα μέρος του Πόρου (η περιοχή "Συνοικισμός"), ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί σε όλο το νησί εντός της ημέρας και συγκερκιμένα μέχρι το μεσημέρι. 

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου-1

Στο νησί μεταφέρθηκαν νωρίτερα επτά γεννήτριες μεγάλης ισχύος για να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες των κατοίκων.

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου-2

Το χθεσινό βράδυ, ωστόσο, ήταν δύσκολο για το νησί, στο μέσο της τουριστικής περιόδου, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ λίγα είναι τα ξενοδοχεία που διαθέτουν ηλεκτρικές γεννήτριες, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των κατοικημένων περιοχών να μείνει βυθισμένο στο σκοτάδι.

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου-3

Τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη που μεταφέρθηκαν στο νησί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να τεθούν επίσης σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τα φορτία του νησιού.

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου-4

Στις προσπάθειες να ηλεκτροδοτηθούν με γεννήτριες χαμηλής τάσης κρίσιμες υποδομές του Πόρου συνδράμει από χθες αργά το βράδυ και ο στρατός. 

Το χρονικό της τραγωδίας

Νεκροί εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν χθες το αργά το απόγευμα ο Ελληνας χειριστής, ηλικίας 57 ετών και απόφοιτος της Σχολής Ικάρων αλλά και οι δυο επιβαίνοντες, ρωσικής καταγωγής, 56 και 24 ετών αντίστοιχα, του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Γαλατά Τροιζηνίας.

Το ελικόπτερο ήταν ιδιωτικό και μισθωμένο σε εταιρεία αεροταξί, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις ανάγουν ως αιτία του δυστυχήματος την πρόσκρουση στα καλώδια μεσαίας τάσης της ΔΕΗ μεταξύ Πόρου και Γαλατά πριν τελικά καταλήξει στη θάλασσα, όπου και βυθίστηκε.

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου-5

Λίγες μόλις ώρες μετά την πτώση του ελικόπτερου, που σημειώθηκε στις 15:40, πραγματοποίηθηκε η ανάσυρση της ατράκτου.

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει ότι το ελικόπτερο με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου-6

Στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο. 

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια 

Βρίθει σεναριών για τα αίτια του μοιραίου δυστυχήματος η επόμενη ημέρα της τραγωδίας που σημειώθηκε στον Πόρο, ενώ το κύριο ερώτημα που αναδεικνύεται από τις μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού αφορά στο αν η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται τελικά σε λάθος του χειριστή ή μηχανική βλάβη. 

Καθοριστικές απαντήσεις στην υπόθεση αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σταδιακή η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Οι πρώτες εικόνες της ατράκτου-7

Οι υπηρεσίες του Λιμενικού κατάφεραν να ανασύρουν από τα νερά την άτρακτο του ελικοπτέρου και του έλικα αργά χθες το βράδυ, ενώ τα συντρίμμια θα εξεταστούν από πραγματογνώμονες ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να δώσουν απαντήσεις για την τραγωδία.

Παράλληλα θα εξεταστούν και οι σοροί των  θυμάτων, τα οποία ανασύρθηκαν και φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συν σωματικά τραύματα, που αποδίδονται στην πτώση, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, το ελικόπτερο προσέκρουσε για άγνωστο λόγο σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή