Αντιδράσεις για την πυραυλική δοκιμή των Αμερικανών

Αντιδράσεις για την πυραυλική δοκιμή των Αμερικανών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία καυτηρίασε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου Κρουζ μέσου βεληνεκούς, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να τις ακολουθήσει σε νέα, επικίνδυνη και πολυδάπανη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μία ημέρα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Κρουζ στο νησί Σαν Νίκολας, στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Ο πύραυλος πέτυχε τον στόχο του αφού διήνυσε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των 500 χλμ. Ηταν η πρώτη αντίστοιχη δοκιμή μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από την ιστορική συνθήκη INF, που υπέγραψαν το 1988 οι τότε πρόεδροι της Αμερικής Ρόναλντ Ρέιγκαν, και της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Δικαιολογώντας την απόφασή της, η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε παραβιάσεις της συμφωνίας από τη Μόσχα.

«Η εξέλιξη αυτή μας θλίβει, καθώς οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει, προφανώς, την οδό της κλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ. Εσπευσε όμως να προσθέσει: «Δεν θα παρασυρθούμε από προκλήσεις. Δεν θα αφεθούμε να συρθούμε σε μια πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ προειδοποίησε ότι η αμερικανική ενέργεια «θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην περιφερειακή και στη διεθνή ασφάλεια«. Ο Κινέζος αξιωματούχος εκτίμησε ότι «πραγματικός σκοπός της αμερικανικής αποχώρησης (από την INF) ήταν να προχωρήσουν χωρίς περιορισμούς προς την ανάπτυξη πυραύλων και να διεκδικήσουν τη μονομερή στρατιωτική υπεροχή». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα επίπεδα ραδιενέργειας ύστερα από το μυστηριώδες στρατιωτικό ατύχημα της 8ης Αυγούστου στη Λευκή Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή