Η αγορά ελπίζει σε νέα κυβερνητική συνεργασία στην Ιταλία

Η αγορά ελπίζει σε νέα κυβερνητική συνεργασία στην Ιταλία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αλλόκοτο ζευγάρι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής ολοκλήρωσε την πορεία του. Η διάρκειας ενός έτους συμμαχία του ιταλικού δεξιού κόμματος της Λέγκας με το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, συμμαχία που έληξε χθες με την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ήταν προβληματική από την αρχή. Ωστόσο, όσοι έχουν επενδύσει σε ιταλικά περιουσιακά στοιχεία ελπίζουν πως θα αναβιώσει μια διακομματική συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Γερουσία, που διήρκεσε μία ώρα, ο Κόντε εξήγησε με αξιόπιστο τρόπο για ποιους λόγους θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση, ενδεχομένως με τον ίδιο επικεφαλής αλλά χωρίς τη Λέγκα, αποκαλώντας τον ηγέτη της, Ματέο Σαλβίνι, απειλή για το έθνος.

Οσο μιλούσε ο Κόντε υποχωρούσε η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων, όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες εβδομάδες, χάρη στην αισιοδοξία πως είναι δυνατό να υπάρξει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς το κόμμα του Σαλβίνι, η οποία θα οδηγήσει την Ιταλία στις κάλπες.

Μην απατάστε: Μια συμμαχία μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος θα δημιουργούσε ένα ντουέτο εξίσου ασταθές με αυτό που αντικαθιστά. Ωστόσο, θα διέθετε ορισμένες ιδιότητες που θα καθησύχαζαν τις αγορές. Θα ήταν σαφώς πιο φιλική προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και προς τους κανόνες της. Και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Λέγκα δεν την είχε υποστηρίξει. Επίσης, μια συμμαχία των δύο κομμάτων θα επιδείκνυε σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να δει την απάντηση του Σαλβίνι στον Κόντε.

Επέπληξε τις Βρυξέλλες για το γεγονός πως η Ιταλία έχει γίνει φτωχότερη και επιχειρηματολόγησε υπέρ της αύξησης των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, διακηρύσσοντας: «Δεν θέλω η Ιταλία να είναι σκλάβα οποιουδήποτε». Οσοι επενδύουν σε ομόλογα δεν είναι ιδιοκτήτες σκλάβων, αλλά σίγουρα μπορούν να κρίνουν πότε υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή