Επανεκκίνηση των εργασιών του Κοινοβουλίου

Επανεκκίνηση των εργασιών του Κοινοβουλίου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα μεγάλα και κρίσιμα, στην οικονομία και στους θεσμούς, ζητήματα προετοιμάζεται ο πολιτικός κόσμος, καθώς, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, στη Βουλή επανεκκινούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα οι σχετικές νομοθετικές και άλλες διαδικασίες.

Το προσεχές δεκαήμερο, το τελευταίο του θέρους, η Διάσκεψη των Προέδρων καλείται κατ’ αρχάς να εκφράσει γνώμη αναφορικά με την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς ως γνωστόν η σχετική διαδικασία που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ελάχιστο χρόνο πριν από τις εκλογές, δεν ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο Πέμπτη θα εκφραστεί γνώμη επί των προτεινομένων για τη θέση του προέδρου και την επομένη για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σε επίπεδο νομοθετικού έργου, ο ίδιος προγραμματισμός φέρει ως πρώτο σχέδιο νόμου να εισάγεται προς ψήφιση κύρωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την προστασία  των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα κρίθηκε, όπως γνωρίζουμε, αναγκαίο να προωθηθεί προς ψήφιση το ταχύτερο, καθώς η χώρα μας έχει κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Στη συνέχεια, η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο. Δεν είναι μόνον το νέο μεσοπρόθεσμο και, φυσικά, ο ετήσιος προϋπολογισμός –ο πρώτος της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη– για τα οποία πλησιάζει η ώρα κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης. Οπως έχει ήδη επισημανθεί αρμοδίως, έχουν προτεραιότητα το νέο φορολογικό και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει ολοκληρωμένο στίγμα των σχεδιασμών της για την ανάπτυξη, μέσω και της μείωσης της φορολογίας και της ενίσχυσης των επενδύσεων.

Απαντες υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά θερμό για το Κοινοβούλιο, όχι μόνον επειδή η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως δε η αξιωματική, προετοιμάζεται για μετωπικές αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της οικονομικής ύλης – αλλωστε, σαφές δείγμα των διαθέσεών τους έδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη κατά την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, με την ευκαιρία της συζήτησης και της ψήφισης των τριών πρώτων νομοσχεδίων της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αλλά και διότι στην ατζέντα της Εθνικής Αντιπροσωπείας υπάρχουν και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και νομοθετήματα για ζητήματα που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν οξύτατες συγκρούσεις, όπως είναι ο εκλογικός νόμος. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον και η κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης ώστε να δοθεί στους Ελληνες του εξωτερικού η δυνατότητα ψήφου. Τη δική τους σειρά περιμένουν, επίσης, νομοσχέδια που έχουν εξαγγελθεί από τους αρμόδιους υπουργούς αναφορικά με ζητήματα στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας κατ’ αρχήν.

Με μεγάλο και εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται και η δεύτερη «φάση» της συνταγματικής αναθεώρησης, που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, καθώς εκτός όλων των άλλων, όπως είναι γνωστό, μεταξύ των προς αναθεώρηση διατάξεων είναι και εκείνη που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή