Κατεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών

Κατεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί να επιβραδύνεται η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών κατά το β΄ τρίμηνο του 2019, παρά την είσοδο στις αγορές εταιρειών unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το 1 δισ. δολ). Σύμφωνα με την ΕΥ, η αυξητική τάση των δημοσίων εγγραφών των εταιρειών unicorns, ωθώντας τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, συνεχίστηκε και το β΄ τρίμηνο του 2019, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα αλλά και τις εμπορικές εντάσεις. Ως εκ τούτου, το α΄ εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 507 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά κεφάλαια 71,9 δισ. δολ. Ενώ αριθμός των εγγραφών μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2018, οι αποδόσεις πρώτης ημέρας στις κύριες αγορές αυξήθηκαν κατά 15,4% κατά μέσον όρο και οι αποδόσεις μετά τη δημόσια εγγραφή είχαν άνοδο κατά 28,4%. Ας σημειωθεί ότι η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη αλλά και η βιομηχανία συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο δημοσίων εγγραφών κατά το α΄ εξάμηνο του 2019, με συνολικά 266 εγγραφές (52% του συνόλου παγκοσμίως), οι οποίες άντλησαν συνολικά 47,8 δισ. δολάρια (66% των παγκόσμιων εσόδων).

Στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών, αλλά και των εσόδων, σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2018, φθάνοντας τις 123 εγγραφές (μείωση της τάξης του 53%) και συγκεντρώνοντας συνολικά 16 δισ. δολάρια (μείωση κατά 48%). Η Ευρώπη είχε σημαντική άνοδο στη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το β΄ τρίμηνο του 2019, με τον αριθμό των εγγραφών (48) να αυξάνεται κατά 100% και τα έσοδα (12,5 δισ. δολάρια) κατά 3,338% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019.

Τόσο η εγχώρια όσο και η διασυνοριακή δραστηριότητα επικεντρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το β΄ τρίμηνο, με 11 δημόσιες εγγραφές που άντλησαν κεφάλαια 4,5 δισ. δολάρια. Σχετικά με την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικού Συμβούλου και Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει σχολιάζοντας και τα αποτελέσματα της έρευνας ότι «η σημαντική άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά το α΄ εξάμηνο του 2019, η οποία αντικατοπτρίζει τις γενικότερες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτεί μια ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Η βελτίωση αυτή του κλίματος ελπίζουμε πως θα αποτυπωθεί και στις επόμενες σχετικές έρευνες της ΕΥ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα μας και προσελκύοντας επενδύσεις». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή