Τρεις νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

Τρεις νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός του αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη χθες το μεσημέρι μεταξύ Πόρου και Γαλατά. Ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με τρεις επιβάτες, που εκτελούσε πτήση από τον Γαλατά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χτύπησε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ και κατέπεσε στη θάλασσα. Νεκροί ανασύρθηκαν και οι τρεις επιβάτες του. Πρόκειται για έναν Ελληνα πιλότο, 57 ετών, και δύο Ρώσους υπηκόους, 24 και 56 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειριστής είχε πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί από την Πολεμική Αεροπορία και εκτελούσε δρομολόγια για λογαριασμό ιδιωτών. Οι δύο Ρώσοι, αντίστοιχα, φέρονται να παραθέριζαν στην Ερμιόνη και να ταξίδεψαν χθες το μεσημέρι στον Γαλατά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο με προορισμό το αεροδρόμιο.

Το μοιραίο Agusta ανήκει σε Ελληνα επιχειρηματία, ο οποίος το είχε εκμισθώσει σε εταιρεία αεροταξί με έδρα τα Μέγαρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ελικόπτερο είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με βάση το οποίο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Κρανίδι στο «Ελ. Βενιζέλος» με ενδιάμεσο σταθμό τον Γαλατά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών, στις 3 μ.μ. προσγειώθηκε σε ανοικτό γήπεδο στον Γαλατά, το οποίο χρησιμοποιείται ως αυτοσχέδιο ελικοδρόμιο. Επειτα από 35 λεπτά και αφού είχε παραλάβει τους δύο Ρώσους επιβάτες, ο πιλότος απογείωσε το ελικόπτερο, ωστόσο προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης που υπάρχουν στο σημείο, έχασε τον έλεγχο και κατέπεσε στη θάλασσα.

«Στις 15.32 τοπική ώρα, ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά. Μετά από αυτή τη συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία με το ελικόπτερο η ΥΠΑ ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Πράγματι, στο σημείο έσπευσαν πλωτά του Λιμενικού αλλά και βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, που βούτηξαν στη θάλασσα σε αναζήτηση των τριών επιβαινόντων. Λίγη ώρα αργότερα, απεγκλώβισαν δυστυχώς νεκρούς από τη βυθισμένη άτρακτο τους δύο Ρώσους επιβάτες και στη συνέχεια τον Ελληνα χειριστή. Μέσω του καλωδίου υψηλής τάσης που διατρέχει κάθετα τον δίαυλο μεταξύ Πόρου και Γαλατά ηλεκτροδοτείται το νησί του Πόρου και χθες, συνεπεία του δυστυχήματος, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο νησί. Η βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ επρόκειτο να αποκατασταθεί σήμερα, ενώ χθες το βράδυ μεταφέρονταν στον Πόρο ηλεκτρογεννήτριες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Ερευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος πραγματοποιεί η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή