Ειδικό σχέδιο για το οδικό δίκτυο Κρήτης

Ειδικό σχέδιο για το οδικό δίκτυο Κρήτης

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σχέδιο αστυνόμευσης στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, με έμφαση στον βόρειο οδικό άξονα, έθεσε τη Δευτέρα σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ. Αιτία, η αύξηση κατά 42% των θανάτων στην άσφαλτο το πρώτο οκτάμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το πρόβλημα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Αφορμή για την εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων αποτέλεσε δυστύχημα που σημειώθηκε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στο Ηράκλειο, με θύμα μια 32χρονη. Η γυναίκα πραγματοποίησε αναστροφή πάνω στην εθνική οδό στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, με συνέπεια να συγκρουστεί με μηχανή που οδηγούσε 34χρονος. Το πρωί της 16ης Αυγούστου, κατόπιν αιτήματος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης διαβίβασε στο αρχηγείο αναλυτικά στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν άκρως ανησυχητικά. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 15 Αυγούστου στο οδικό δίκτυο της Κρήτης καταγράφηκαν 37 θάνατοι από τροχαία αντί 26 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ήτοι αύξηση 42%.

Πλην της Κρήτης, αύξηση στους θανάτους διαπιστώνεται σε επιπλέον τέσσερις αστυνομικές περιφέρειες. Κατόπιν επεξεργασίας των αριθμητικών – στατιστικών δεδομένων, το αρχηγείο και προσωπικά ο ίδιος ο αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης και οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη εκπόνησαν ειδικό σχέδιο, που προβλέπει εντατικοποίηση των ελέγχων στο οδικό δίκτυο του νησιού με έμφαση στον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ). Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του, συγκροτήθηκαν 45 συνεργεία ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν 1.317 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 571 παραβάσεις και συγκεκριμένα: 151 για μη χρήση κράνους, 87 για μη χρήση ζώνης, 9 για κατανάλωση αλκοόλ και 324 για άλλες παραβάσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το έκτακτο σχέδιο προβλέπει ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, αύξηση των τροχονομικών ελέγχων καθώς και πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνικών μέσων (ραντάρ) για τον έλεγχο της κυκλοφορίας.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνεται ακόμα ότι «τα συνεργεία ελέγχων μέθης θα ενεργοποιούνται εκτάκτως και σε εορταστικές εκδηλώσεις (πανηγύρεις), ενώ για τη συγκρότησή τους θα ενημερώνονται οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερώνονται οι παρευρισκόμενοι σε αυτές». Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, κατόπιν συνεννόησης με την Τροχαία, θα ενημερώνουν όσους παρίστανται σε πανηγύρια ότι αστυνομικοί διενεργούν ελέγχους και θα προτρέπουν από μικροφώνου όσους από αυτούς οδηγούν να μην καταναλώνουν αλκοόλ! Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν σχετικά με το θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο το έργο του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης.

Περισσότερα δυστυχήματα το Σαββατοκύριακο

Στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στον βόρειο οδικό άξονα εντοπίζονται τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη. Φέτος, το α΄ εξάμηνο του έτους, 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους του Ηρακλείου, 7 στο οδικό δίκτυο των Χανιών και 5 στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Σοκάρει η διαπίστωση ότι μόνο το διάστημα από αρχές Ιουλίου και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο σκοτώθηκαν σε τροχαία 13 άτομα! Ως αιτίες επισημάνθηκαν η χρήση αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης-κράνους, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Σε όλη τη διάρκεια του 2018 αντίστοιχα, στην Κρήτη καταγράφηκαν 48 θάνατοι από τροχαία. Οι 22 από αυτούς στον νομό Ηρακλείου, 11 στον νομό Χανίων, 5 στο Ρέθυμνο, 3 στο Λασίθι και 7 στον ΒΟΑΚ.

Από τα στοιχεία της Τροχαίας προκύπτει ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία καταγράφονται περιφερειακά των πόλεων του Ηρακλείου και των Χανίων. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συνεπεία και της αύξησης στην κατανάλωση αλκοόλ. Ειδικότερα, κατόπιν επεξεργασίας του συνόλου των θανατηφόρων τροχαίων, το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2019, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, ήτοι το 18,33%, συνέβη Σάββατο. Ακριβώς ίδιο ποσοστό δυστυχημάτων, δηλαδή 18,33%, συνέβη Κυριακή. Ελαφρώς μικρότερο ποσοστό, δηλαδή 16,6% επί του συνόλου, σημειώνουν τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν Δευτέρα.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, ειδικά στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), είναι κάτι που με έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό. Τον Αύγουστο του 2017 είχα προεδρεύσει σε ειδική σύσκεψη στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή φορέων, για την οδική συμπεριφορά στην Κρήτη και τις υποδομές με έμφαση στον ΒΟΑΚ. Στη σύσκεψη είχαμε παρουσιάσει και το ολοκληρωμένο σχέδιο “Προσέχω” της Ν.Δ. για την οδική ασφάλεια, το οποίο θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση». Η ανάρτησή του καταλήγει με τη δέσμευση για κατασκευή νέας εθνικής οδού που θα διατρέχει τη βόρεια ακτογραμμή του νησιού: «Ο βόρειος οδικός άξονας, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, όπως έχω ξαναπεί, θα γίνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή