Οχηματαγωγό φιλικό προς το περιβάλλον

Οχηματαγωγό φιλικό προς το περιβάλλον

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αμιγώς «πράσινο» οχηματαγωγό σκάφος σχίζει τις θάλασσες της Δανίας. Το πλήρως ηλεκτρικό φέρι μπόουτ, το μεγαλύτερο του κόσμου, ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα το ταξίδι του μεταξύ δύο νησιών της Δανίας, ακριβώς τη στιγμή που ο ναυτιλιακός τομέας ετοιμάζεται για τους νέους αυστηρούς κανόνες εκπομπής αερίων ρύπων, οι οποίοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, το οχηματαγωγό «Ellen» έπλευσε μεταξύ των λιμένων Φίνσαβ και Σόμπι της νότιας Δανίας, λαμβάνοντας ενέργεια από μία μπαταρία 4,3 μεγαβατόρων. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει 200 επιβάτες και 30 οχήματα. Η ελβετική κατασκευάστρια εταιρεία της μπαταρίας, Leclanche, επισημαίνει ότι το νέο σκάφος θα ρυπαίνει λιγότερο κάθε χρόνο, μειώνοντας την εκπομπή 2.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 1,4 τόνων διοξειδίου του θείου, χάρη στο καθαρό σύστημα προώθησης που διαθέτει. Από τον Σεπτέμβριο, το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται πέντε έως επτά φορές την ημέρα.

Το οχηματαγωγό «Ellen» διαθέτει δύο κινητήρες που κατασκεύασε η δανική εταιρεία Danfoss Editron και έχει βεληνεκές 40.000 ανάμεσα στις δύο φορτίσεις της μπαταρίας. Η κατασκευή του σκάφους χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προκειμένου να πραγματοποιεί και το ταξίδι επιστροφής στα προγραμματισμένα χρονικά περιθώρια, το σκάφος θα επαναφορτίζεται ανά 20 λεπτά, όταν βρίσκεται ελλιμενισμένο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το σκάφος έχει μήκος 60 μ. και πλάτος 13 μ. και σίγουρα δεν είναι μικρό. Προκειμένου να καταστεί αξιόπλοο, οι Δανοί σχεδιαστές του χρειάστηκε να υπερκεράσουν πολλά δομικά προβλήματα. Αυτό προϋπέθεσε την κατασκευή καταστρώματος για τους επιβάτες και για τα αυτοκίνητα στο ίδιο επίπεδο, καθώς και την κατασκευή γέφυρας από αλουμίνιο –αντί χάλυβα– σε μια προσπάθεια περιορισμού του βάρους του και αύξησης του βεληνεκούς του. Επίσης, όλα τα έπιπλα που διαθέτει είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί.

Τέλος, οι Αρχές της Δανίας ευελπιστούν ότι, εκτός από τη σημαντική συμβολή του σκάφους στη μείωση των αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, το ίδιο θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες που θα θελήσουν να απολαύσουν ένα ταξίδι με αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή